Is een normaal potje voetbal of tafeltennis geen uitdaging meer? Probeer dan een blinde sport.

Het klokhuis
Donderdag, Nederland 3, 18.23-18.45 uur

In Het klokhuis zien we donderdag hoe de witte, geribbelde lijnen op straat een enorme hulp zijn voor blinden en slechtzienden om hun weg te vinden op straat. Maar hoe sporten blinden en slechtzienden eigenlijk? Want op een voetbalveld of skipiste zijn geen ‘geleidelijnen’ te vinden. Een lijstje met populaire sporten voor blinden en slechtzienden. Maar iedereen met goed zicht kan ook meedoen, dan moet je alleen wel een blinddoek om.
 
Goalball
Dit spel wordt in de zaal gespeeld met teams van drie tegen drie. Alle spelers worden geblinddoekt om iedereen helemaal blind te maken. Scoren doe je als je de bal in het doel van de tegenstander rolt. Het doel is negen meter breed en met heel het lichaam mag de bal worden tegengehouden. Doordat er belletjes in de speelbal zitten, weten de spelers waar die is. En de lijnen in het veld zijn met tape aangegeven, zodat iedereen kan voelen waar hij of zij zich in het veld bevindt.
 
Showdown
Deze sport lijkt het meest op een kruising tussen tafeltennis en air hockey. Met een batje moeten de spelers de bal in het gat aan de andere kant van de tafel proberen te slaan. De tafel is een soort bak met rechtopstaande banden, zodat de bal niet telkens van tafel wordt geslagen. Ook bij dit spel rinkelt het balletje en moeten de spelers geblindeerde skibrillen op.    

Blindvoetbal
Hier kan iedereen aan meedoen, zelfs zonder blinddoek. De keepers zijn namelijk wel goedziend. De vier spelers in het veld mogen uiteraard niets zien. Zij gaan alleen maar af op het geluid van de rinkelende voetbal. Zou een geblindeerde Messi of Ronaldo nog steeds zoveel trucjes kennen?

Alpine skiën
Misschien wel de gevaarlijkste sport. Net als bij normaal alpine skiën moeten de deelnemers door de sneeuw een parcours afleggen van de heuvel naar beneden. Het enige hulpmiddel dat de sporters hebben is hun gids. Die skiet mee en geeft aanwijzingen over het parcours. De rest moeten de atleten helemaal op gevoel doen. Niet iets voor bange mensen!