Fresco’s paradijs
Nederland 2, 18.50-19.35 uur
In een bunker middenin het ijzige Spitsbergen liggen alle belangrijke zaden van onze voedselgewassen opgeslagen voor toekomstige generaties. In de eerste aflevering van Fresco’s paradijs zien we Louise Fresco door de sneeuw ploeteren om een kijkje te nemen in deze zadenbank. Maar als ze eindelijk voor de stalen deur staat, blijft die gesloten. Bezoekers worden sinds kort niet meer toegelaten. Welkom in Fresco’s paradijs.
Louise Fresco is het type alomtegenwoordige wetenschapper. Wie wel eens een krant leest, weet wie ze is. Op haar cv staan tal van functies: wetenschapper en romanschrijver, NRC Handelsblad-columnist en commissaris bij de Rabobank, lid van de SER en niet-uitvoerend bestuurder van Unilever. Maar ze is bovenal voedseldeskundige. Vorig jaar publiceerde ze een dik boek waarin ze haar opvattingen over de toekomst van de voedselindustrie uiteenzette: Hamburgers in het paradijs. Het werd een verkoopsucces, maar kreeg ook de nodige kritiek. Fresco schrikt er niet voor terug om te zeggen dat alleen de elitaire westerling het zich kan permitteren aanhanger te zijn van een beweging als Slow Food en zijn boodschappen op de ecologische markt te doen. Voor het vullen van miljarden Chinese, Indiase en Braziliaanse magen heb je grootschalige landbouw nodig waar productie en opbrengst centraal staan.
Kennelijk was Fresco nog niet uitgekeken in de Hof van Eden, want ruim een jaar na het verschijnen van Hamburgers in het paradijs presenteert Human Fresco’s paradijs – een zesdelige serie waarin ze de wereld overtrekt om zo een beeld te schetsen van de geschiedenis en de toekomst van ons voedsel. Haar motto: eten is weten is geweten.
eten is weten is geweten
Louise Fresco schetst in de Human-serie Fresco’s paradijs de geschiedenis en de toekomst van ons voedsel. ‘Ik wilde de onderwerpen waarmee ik me bezighoud voor een groot publiek zichtbaar maken, op zo’n manier dat het ook leuk is.’
De voedselindustrie is een complex onderwerp. Hoe vertaal je dat naar televisie?
Louise Fresco: ‘De uitdaging was om die complexiteit zichtbaar te maken en dat kan echt alleen maar door het in beelden te vertalen. Ik ben natuurlijk iemand van het geschreven woord, maar ik wilde de onderwerpen waarmee ik me bezighoud voor een groot publiek zichtbaar maken op zo’n manier dat het ook leuk is.’
Wat hoopt u primair te bereiken met deze serie?
‘Het allereerste wat ik hoop is dat mensen zeggen: wat een ontzettend interessant, leuk onderwerp, wat zitten daar veel kanten aan. Wat bijzonder dat wat op mijn bord belandt zoveel geschiedenis heeft en dat er zoveel vertakkingen aan zitten. Dat voedsel niet alleen maar een probleem is, maar ook iets leuks en spannends, maar dat je je er tegelijkertijd van bewust bent dat er allerlei morele kanten aan zitten en dat die niet altijd eenduidig zijn. Dat fair trade ook z’n bezwaren heeft en dat biologisch z’n beperkingen heeft, maar dat dat niet erg is, omdat je iedere dag dingen kunt beslissen over voedsel. Ik wil af van het idee van goed en fout dat heel erg aan voedsel kleeft.’
Maar als consument krijg ik dit soort verhalen voortdurend voorgeschoteld.
‘Dat komt omdat media liever slecht dan goed nieuws brengen. Er is een teneur van: het gaat heel erg slecht. Maar als je ziet hoe goed het ondanks de crisis nog gaat in Nederland! Hoe bijzonder het is dat u en ik ervan op aankunnen dat er elke dag gezond voedsel op onze tafel kan komen. Dat is een revolutie.’
‘Ik ben wel wat gewend, want ik ben al heel vaak opgetreden in documentaires en zo. Wat hier bijzonder aan is, is dat ik zoveel in beeld ben. Ik hoop dat mensen zich realiseren dat deze serie onder primitieve omstandigheden is gemaakt, zonder visagie of mooie belichting. Het was fysiek zwaar, maar ik heb mijn hele leven expedities gedaan onder moeilijke omstandigheden. Als ik mezelf terugzie, denk ik wel eens: mwah, maar dat is niet belangrijk. Het gaat erom dat het functioneel is dat ik daar ben. Als je ijdel bent, moet je dit niet doen. Het gaat niet om mij. Ik ben niet de ster. Het gaat om de boodschap.'
Op zondag 17 november houdt Louise Fresco in De Rode Hoed in Amsterdam de Socrateslezing 2013 over de vraag: wat eten we straks en hoe gaan we dat produceren?