Internet stond nog in de kinderschoenen toen Star Trek: The Next Generation in 1994 van de buis ging, maar dat hebben ze online ruimschoots goed gemaakt.

Star Trek: The Next Generation
Zaterdag, Canvas, 10.20-11.05 uur en 18.21-19.05 uur

Is er iemand op deze planeet die nog nooit een avontuur heeft gezien van het ruimteschip Enterprise? Van 1987 tot 2005 ging er geen Star Trek-loze dag voorbij op televisie. Er was altijd wel een zender die een van de talloze variaties uitzond (de originele serie uit de jaren zestig, The Next Generation, Voyager, Deep Space Nine of Enterprise). En sinds 2009 zijn er nieuwe films van het sciencefictionfenomeen, met deze zomer nog het goed ontvangen Into Darkness.
Voor wie dit stuk nog steeds hoofdschuddend leest, bieden de Belgen uitkomst. Vanaf zaterdag start Canvas met herhalingen van Star Trek: The Next Generation (1987-1994), de eerste serie waarmee ‘Trek’ echt in de mainstream doorbrak. Een kleine handleiding voor nieuwe (en oude) kijkers aan de hand van het internet, waar ‘TNG’ nooit van de buis ging en voortleeft in ‘memes’ (veel geïmiteerde plaatjes of handelingen) en ‘supercuts’ (snelle montages van een terugkerend woord, zin of gebeurtenis in een film of serie).

De Jean-Luc Picard ‘facepalm’
Jean-Luc Picard (Patrick Stewart) is de kapitein van het ruimteschip Enterprise. Een Fransman met een Engels accent, kalm en cool, een intellectueel die moeiteloos citeert uit Shakespeare (Stewart was ruim vijftien jaar lid van de Royal Shakespeare Company) en zijn bevelen benadrukt met een dwingende ‘Make it so.’
Toch valt dat allemaal in het niet bij een simpel gebaar, de zogeheten ‘facepalm’; als Picard zijn gezicht in zijn hand legt dan weet u dat er iets doms gezegd is. Al jaren immens populair in internetdiscussies, waar plaatjes meer zeggen dan woorden. Laat uw eigen afkeur voortaan merken met behulp van picardfacepalm.com. Wie nog steeds niet overtuigd is van de kapitein, verwijzen wij naar ‘The Picard Song’ op YouTube.

Rikers baard
Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het eerste seizoen van Star Trek: The Next Generation hier en daar nog wat kwaliteit mist. De plots zijn simpel, de personages onderontwikkeld en de dialogen droog. Gelukkig komt daar verandering in met een simpele wijziging in het tweede seizoen. Nee, dan hebben we het niet over een schrijverswissel; het echte omslagpunt komt als eerste officier Riker (Jonathan Frakes) zijn baard laat staan. Hij transformeert dan van een wat flauwe, ambitieuze, maar onzekere jonge man in een sterke, zelfverzekerde kerel. ‘Rikers baard’ geldt onder televisiefans inmiddels als het keerpunt waarop een serie echt goed wordt. En vergeet niet hoe stoer de man op een stoel gaat zitten.

Naar Worf wordt niet geluisterd
Fans hebben oog voor detail. Dat kan leiden tot een filmpje van een minuut met alleen maar shots van Riker die gaat zitten – of een filmpje van een kwartier waarin de adviezen van veiligheidsofficier Worf (Michael Dorn) steevast worden genegeerd.
Worf is daarbij een Klingon; ooit de gehate vijand van de intergalactische Starfleetfederatie waar de Enterprise-bemanning onderdeel van is, een ras alien krijgers dat het bloed doet stollen van eenieder die ze tegenkomt. Wie hem verslaat, maakt dus indruk. Tenzij het in iedere aflevering gebeurt.

Wesley Crusher moet dood
Zouden we alle vormen van haat op het internet jegens het personage van Wesley Crusher (Wil Wheaton) – een jonge Starfleetcadet die meereist op de Enterprise – willen verzamelen, dan zou deze hele pagina volstaan met YouTube links. Een kleine, maar vocale groep fans ziet in hem een hardnekkig kwaad, zelfs al word dat gecompenseerd door bijvoorbeeld de coole Geordi LaForge of Data. Wesley Crusher weet het namelijk altijd beter; in de vervelendste gevallen biedt hij aan het einde van de aflevering de alles reddende oplossing.
Wesley Crusher must die’ is dan een eenvoudig startpunt op Google, liever zien we dit filmpje, waarin romantiek gedoceerd word zoals alleen Riker dat kan (met baard en unieke stoelmanoeuvre natuurlijk) en barvrouw Guinan (ja, Whoopi Goldberg) de onsterfelijke woorden uit: ‘Shut up, kid.’