Holland Doc Radio: De klank van Ulixes
Zondag, Radio 1, 21.04-22.00 uur
De allereerste keer dat de dag in Dublin werd gevierd, was dat bepaald een kleinschalige aangelegenheid. Op 16 juni 1954 besloten zes mannen, aangevoerd door uitgever John Ryan en romancier Brian O’Nolan en met als vertegenwoordiger van de familiebelangen neef Tom Joyce, de plaatselijke tandarts, in de gelederen, een bescheiden eresaluut te brengen aan James Joyce (1882-1941) en zijn monumentaal geworden roman Ulysses (1922). Exact een halve eeuw nadat hoofdpersoon Leopold Bloom door de straten van de Ierse hoofdstad trok, zouden zij in diens voetsporen treden.
Er werden twee ouderwetse paardentaxi’s gehuurd, en met het boek onder hun arm gingen ze op weg. Alle beschreven locaties wilden ze bezoeken, de daar spelende passages plechtig aan elkaar voorlezen, om uiteindelijk hun literaire pelgrimage te besluiten in de rosse buurt, door Joyce ‘Nighttown’ genoemd, waar de Joodse advertentieverkoper en middle class-Odysseus in diens verhaal rond middernacht in een bordeel verzeild raakt.
Zover kwamen ze helaas niet. Ergens halverwege de middag, nadat ze onder meer het decor van de openingsscène, Martello Tower, het strand van Sandycove en Blooms woonhuis in Eccles Street hadden aangedaan, strandden ze uitgeput en vrolijk beneveld in Baileys pub. Missie mislukt. Hun stadsgenoten zullen het tafereel onderweg ongetwijfeld meewarige hebben aangezien. En het zou nog tot de honderdste geboortedag van de schrijver in 1982 duren voor ze op grote(re) schaal navolging kregen. Maar evengoed kun je achteraf zeggen dat met hun uitstapje Bloomsday was geboren.
Aanstaande zondag is het weer zover. Miljoenen liefhebbers over hele wereld, die zichzelf graag ‘joyceanen’ noemen, vieren dan hun held en zijn werk. Er zijn festiviteiten in het Hongaarse plaatsje Szombathely, waar Blooms immigrantenvader Virág Rudolf werd geboren. In Triëst, waar Joyce het eerste deel van zijn roman schreef, komt men samen in het Joyce Museum. En ook in Genua, Sydney, New York en Praag zullen er vele pullen Guinness op zijn genie worden geheven.