Die wilden Wurzel des World Wide Web
Arte, 22.05-23.30 uur
Het internet zoals wij dat nu kennen is – kort gezegd – voortgekomen uit een combinatie van experimenten met LSD en militaire veiligheidsoperaties. Niet zo gek dus dat het soms zo’n verwarrende en schizofrene bende kan zijn. De gebruikers gaan er op zoek naar kattenplaatjes, goedkope vluchten, de exen van hun huidige liefjes en vacatures. De politiek en het bedrijfsleven proberen het te controleren en hackers zijn ze steeds weer te slim af. Juist de mensen die niet bereid waren de grenzen van de wet of de techniek te accepteren, hebben ervoor gezorgd dat het internet kon uitgroeien tot wat het nu is.
Arte ontwikkelde een project over deze figuren en noemt het ‘een tegengeschiedenis van de internets’, met een knipoog naar de term die de voormalige Amerikaanse president en digibeet George W. Bush gebruikte als hij het had over die bedreigende wereld, waar mensen zomaar hun mening kunnen geven en vieze filmpjes downloaden.
In de film komen de pioniers aan het woord. Hun wilde haren zijn grijs geworden, maar niet afgeknipt. Richard Stallman verklaart hoe hij dankzij zijn gesleutel aan een Xerox laserprinter een van de belangrijkste voorvechters voor vrij toegankelijke software werd. Rickard Falkvinge, oprichter van de Zweedse piratenpartij, vertelt over de ophef die hij veroorzaakte in het Europese parlement. Jeff Jarvis legt uit waarom hij de hele wereld deelgenoot maakte van zijn prostaatkanker en Julian Assange van WikiLeaks meldt zich vanuit zijn ballingschap in de Equadoriaanse ambassade in Londen.
Bij de film hoort een interactieve webdocumentaire (op
internetz.arte.tv) waar internetters hun ervaringen kunnen delen. Want dat is immers waar deze dwarsliggers voor strijden: het web is van iedereen.
Zonder dwarsliggers geen spoor, en dat geldt bij uitstek voor de internets.