Juist omdat de geschiedenis ons leert dat in geen enkel gewapend conflict de mens op eigen kracht in staat is zich menselijk te blijven gedragen, bestaat er zoiets als oorlogsrecht. Juist omdat een verslaggever als Harald Doornbos na zo’n ontmoeting met dat vernielde kleine meisje uit zichzelf niet geneigd zal zijn om de schoften die haar dat hebben aangedaan omzichtig te behandelen, bestaat er zoiets als de rechtsstaat.
Juist omdat je mee kunt voelen met de Amerikaanse topdiplomaat Brett McGurk, die in de hitte van de strijd in een gesprek met Doornbos’ vrouw Jenan Moussa stelt dat iedere buitenlandse strijder in Syrie ter plekke zal sterven: juist daarom is het zo noodzakelijk de in ons rechtssysteem vastgelegde regels nu na te leven.
Dat onze premier, toen hij de kiezers moest uitleggen waarom hij opnieuw onze premier moest worden, vanuit zijn Haagse werkelijkheid meende dat uitgereisde onderdanen van zijn rechtsstaat beter ginds kunnen sneuvelen dan terug komen naar ons land, is dus al een stuk minder begrijpelijk. Want juist hij zou als politieke hoeder van ons zorgvuldig uitgebalanceerde juridische systeem moeten begrijpen dat Nederland niets anders moet willen dan ontspoorde landgenoten oppakken, terughalen en hier berechten.
Het is nog niet eerder zo goed uitgelegd als door columnist Riza Tisserand in De Nieuws BV. Wanneer mannetjes als Marouane B., die uit naam van zijn verkeerd begrepen geloof mogelijk god mag weten wat voor beestachtigs heeft uitgehaald, een beroep doen op onze rechtsstaat om terug te kunnen komen naar Nederland, is er al een eerste overwinning behaald. En zouden we ons moeten realiseren voor welke zaak wij willen staan.
Het is de rechtsstaat die ons mens maakt.