Andijvie is zeker geen vergeten groente, weten we sinds de prijsvraag uit VPRO Gids #4. Daarin vroegen we u onder de flauwe krop ‘kandijvie’ om zelf een cryptische omschrijving te bedenken voor deze Hollandse kost. Dat was een aardigheidje bij het interview ‘Aaien en slaan’ met de puzzelmakers van Studio Steenhuis, omdat die zelf al jaren met deze groente in hun maag zitten.
Tot onze aangename verrassing ontvingen we ruim driehonderd inzendingen. Leuk, al hadden we van tevoren niet bedacht dat het nakijken van cryptische omschrijvingen geen sinecure is, want elke inzending is een puzzeltje op zich. Gelukkig boden VPRO-puzzelmaker (2,9) Jelmer Steenhuis aka De hokjesman en zijn medewerkers aan mee te jureren. Ook leuk, veel hersenspinsels gingen vergezeld van opmerkingen die ertoe deden. Zo lazen we dat andijvie bij een familie ‘de vierdaagse’ werd genoemd, omdat het in de jaren vijftig wel vier keer per week op tafel kwam en dat het in bepaalde nautische kringen in de kombuis als pruimtabak op borden belandde. Een docent Nederlands eindigde zijn mail met ‘hartige groente’ en een spinazieliefhebber pleitte ervoor andijvie af te schaffen. Daar gaan we niet over. De inzending van An Dijvie kwam van het emailadres annekedijvie@. Goede grap van Maike Dassen, maar het gaat om de hersenkronkels. De zelfverzekerde inzending ‘Velserbroek natuurlijk’ kostte nogal wat hoofdbrekens, totdat we ontdekten dat het een rectificatie was van een woonplaats (Velserbtoek) uit een eerdere mail.
Verschillende oplossingen verwezen naar het feit dat Steenhuis niets met andijvie kon, zoals ‘Groente waar puzzelmakers helemaal niets mee kunnen beginnen, maar VPRO-leden juist weer wel’ van Vincent de Valk. Puzzelaar Mar Struis verwerkte een VPRO-collega in haar omschrijving ‘Kookt die Y. van Boven dit met of zonder puntjes?’ Inge Linthout hield het lekker compact met ‘Maak stamppot van die ij’. Veel inzenders koppelden een meisje (An), lichaamsdeel (dij) en Frans leven (vie), zoals Judith de Wijk in ‘Met deze groente blijft het meisje op de been in het Franse bestaan’. Ook de West-Friese plaats zonder einde (Andijk) en de zoete stof zonder begin (kandij) werden veel gebruik bij het bereiden van andijvie. Opmerkelijk was dat bijna niemand struik gebruikte. Fraai is Hanneke van Doorniks ‘Bevindt zich, samen met neef witlof, in kennelijke staat van stronkenschap’, en ook ‘Zesde niet-Griekse Warhol’ (VI-e Andij) van Bram de Smit zorgde voor een glimlach.
Hoewel de puzzelmakers van Studio Steenhuis in het algemeen hun neus ophalen voor anagrammen (‘dat is voor denksportpuzzelboekjes’) kan de inzending van Rosemarie Ninaber hen het meest bekoren: ‘De tegenstander wordt met ei geklutst tot groente’ (vijand + ie). ‘Gegeven de moeilijke omstandigheden is dat zeer elegant gedaan,’ zegt puzzelmaker Maarten Gaillard.
Gefeliciteerd Rosemarie Ninaber. U bent de eerste, enige en laatste winnaar van andijvieprijsvraag Kandijvie. Zoals beloofd ontvangt u geen andijviepakket.