Waar is de rest?’ Die vraag krijgt geluidtechnicus Reinder van der Put vaak te horen als hij ergens aanbelt. Maar er is geen rest en daarom komt hij. Ruim 200 keer per jaar legt hij bij gasten die zelf niet naar de studio in Hilversum kunnen of willen komen een audioverbinding aan. Tegelijkertijd maakt hij met zijn smartphone beelden voor de radiokijkers, visual radio. Dat is altijd voor NPO Radio 1 en het spreekt voor zich dat daar bij de nieuwszender vaak haast bij is. Andere zenders maken zelden gebruik van deze dienst.
‘Een mannetje of een kastje sturen’, heet dat in Hilversums jargon, vertelt Van der Put aan zijn keukentafel in Amsterdam-Zuidoost. Die benaming zit hem niet echt lekker. ‘Ik ben geen kastje en ook geen mannetje.’ Dat ‘mannetje’ bij mij associaties oproept met ‘betrouwbaar’ en ‘bekend’ overtuigt hem niet. ‘Kan zijn, maar het klinkt ook als goedkoop en altijd direct beschikbaar.’
Van der Put is niet de enige die door NPO Radio 1 wordt ingeschakeld, maar hij doet in de regio Amsterdam wel de meeste klussen. Aan werk geen gebrek, al is er een concurrent die met argusogen door hem wordt gevolgd: Luci.
Luci is een app die steeds vaker op locatie door verslaggevers wordt gebruikt. Ook voor gesprekken. Echt betrouwbaar is hij volgens Van der Put niet. ‘Voor goed geluid ben je toch altijd afhankelijk van de kwaliteit van de microfoon van je mobiel en die is nog steeds niet echt goed. Blijkbaar is het lastig om microfoons te verbeteren, terwijl de camera’s bij elke nieuwe generatie smartphones beter worden.’ Daar komt bij dat Van der Put juist naar gasten gaat waar geen verslaggever komt.