Waarom kiest Nederland hiervoor? Met tal van fiscale voordelen proberen landen over de hele wereld geld van bedrijven en vermogende particulieren binnen te halen. Ieder met zijn eigen constructies. Zo zijn er verschillende Europese landen die niet heffen op vermogen. Hoe verloopt die concurrentie tussen landen en op grond van welke motieven kiezen landen voor hun fiscale voordelen?
Volgens Wiecher Munting is het antwoord in Nederlands geval simpel: ons land kent geen bronbelasting omdat de Nederlandse economie het moet hebben van de in- en uitvoer van goederen. Bronbelasting is door bedrijven betaalde belasting op rente, dividend of royalty's. Zou je de invoer van goederen zwaar belasten, gaat de economie aan gort en kiezen landen wel een andere haven als poort voor Europa. Munting leidde acht jaar lang het Tax Ruling Team van de Belastingdienst (dat fiscale vragen beantwoordt van bedrijven die in Nederland zaken willen doen), tegenwoordig is hij fiscalist bij Otterspeer, Haasnoot & Partners in Rotterdam.
In landen zoals Frankrijk en Duitsland blijven goederen in het land zelf achter en zijn er grotere consumptiebestedingen. Munting: “Die hebben verder niemand nodig, dan kun je de invoer van goederen best belasten.” De VOC’ers uit vervlogen tijden hadden echter al door dat Nederland zijn geld niet verdient met de thuis- maar met de wereldmarkt.