De 20ste editie van de door NWO en VPRO samengestelde Nationale Wetenschapsquiz wordt een speciale! Dit jaar strijdt een team van wetenschappers tegen een team van ware slimmeriken om een reis naar het CERN in Genève. Het team van niet-wetenschappers bestaat uit een wiskundemeisje, een grote-quizwinnaar en een wetenschappelijke-racewinnaar.
De Nationale Wetenschapsquiz bestaat dit jaar 20 jaar. Eindredacteur en presentator Rob van Hattum was er vanaf het begin bij. Hij blikt terug en licht toe wat de afgelopen twintig jaar de spectaculairste vragen waren.
nwq 2013
Ook dit jaar zijn weer vijftien pittige vragen verzonnen. De kandidaten in de studio kunnen ook extra punten verdienen met een Rube Goldbergmachine, zo’n complex apparaat dat een eenvoudige opgave (eitje bakken bijvoorbeeld) onnodig langzaam, indirect en omstandig uitvoert. Daarbij worden verschillende onderdelen (slingerende kogels, brandende kaarsen, een pan, rolschaatsen of een regenton) zó opgebouwd dat ze een langdurige kettingreactie veroorzaken die uiteindelijk het doel bereikt.
De kandidaten van de Nationale Wetenschapsquiz moeten de overbrengingen verder zien te helpen en vragen oplossen die verborgen zitten in de machine.
Bekijk hieronder een aantal spectaculaire voorbeelden van Rube Goldbergmachines.
inzendingen van de goldberg machine wedstrijd uit de VPRO Gids
Inzending door Etienne Scheeper met de titel 'Peer 2':
Inzending 1: Jet Engine Wake Up Kit (Ontbijt maken op een V1 Straalmotor):
Inzending 2. Alternatieve Higgs detector (Verbeeldt de moeizame zoektocht naar het Higgs deeltje)