Fijn voor iedereen die van lezen houdt: vanaf 8 september is 'VPRO Boeken' weer te zien. Presentator Lotje IJzermans spreekt elke week twee auteurs over recent verschenen boeken van hun hand. Om alvast wat leesinspiratie op te doen, vroegen we vier VPRO-vrouwen naar hun persoonlijke leestips. Hieronder delen ze deze tips exclusief met trouwe leden en donateurs zoals jij, die programma's van de VPRO mogelijk maken. Veel plezier bij het lezen!

5 boekentips van Lotje

Lotje IJzermans is presentator en interviewer. Sinds februari 2024 presenteert ze vanuit Bibliotheek Neude in hartje Utrecht VPRO Boeken dat in september aan een tweede seizoen begint. Iedere week ontvangt ze schrijvers van de beste en meest spraakmakende literaire fictie en nog-fictie van het moment. Ze kan zich nu al verheugen op de verhalen die we te horen krijgen. Over de boeken, maar ook over onszelf, de ander en de wereld om ons heen.

Een soort eelt – Rinske Bouwman

In een transformerend verhaal over verlies en rouw neemt Bouwman ons mee van de Mongoolse vlaktes naar de koel-vriesafdeling van een Utrechtse Dirk van de Broek. Een fantastisch debuut.

De Bewaring – Yael van der Wouden

Niets is wat het lijkt in dit eerste boek van Van der Wouden, dat internationaal werd uitgebracht en op de longlist van de prestigieuze Booker Prize staat. Een roman over obsessie en vergeving.

In het oog – Marijke Schermer

Voor hoofdpersoon Nicola is kijken makkelijker dan zichzelf laten zien. Ook als ze daarvoor grenzen moet overschrijden. Een roman over autonomie, verbinding en natuurlijk: de liefde.

Een ander leven – Bart Moeyaert

In de reeks Privédomein verscheen dit inkijkje in het leven van de Vlaamse schrijver Moeyaert. Over een dwingende vader, een zachtmoedige moeder en de zoektocht naar een eigen identiteit.

De maat van alle dingen – Johannes Westendorp

Nog een debuut. Misschien een tikkeltje vol, dit meerstemmig boek, maar heel verrassend in vorm en inhoud. Een boek over het lot dat mensen samenbrengt.

5 boekentips van Naaz

Naaz is een van de clubleden van de nieuwe online boekenclub van de VPRO. Naaz is bekend als singer-songwriter: ze maakt al sinds haar zestiende muziek waarin ze haar eigen ervaringen verwerkt. Lezen is een vast onderdeel van haar selfcare-routine: het is goed voor haar mentale gezondheid. Naaz houdt van boeken waarbij ze in het hoofd van de personages kan kruipen, en dan vooral als dat hoofd niet ‘standaard’ in elkaar steekt.

Samen met leesliefhebbers leest Naaz in de Club Lees-app. Word ook lid en lees mee.

De ontdekking van Holland – Jan Brokken

Wat lijkt het me toch geweldig om (liefst in een hotel) samen te komen met andere kunstenaars en elkaar te inspireren. Vooral als je weet dat onze kunst honderden jaren later nog steeds gewaardeerd zou worden. Nederland heeft zo'n rijke kunstgeschiedenis; het is mooi om jezelf daarin onder te dompelen met een roman als deze.

In de mist van Golden Gate Park – Murat Isik

Geboren worden in een land waar je wortels niet liggen, en dan opnieuw verhuizen naar een totaal andere cultuur aan de andere kant van de wereld. Een ontzettend mooi verhaal over het volgen van je dromen en daarbij proberen vast te houden aan je eigen identiteit, zelfs als die langzaam vervaagt. Hoe blijf je jezelf, terwijl je toch vooruitgaat?

Ga je erover schrijven? – Herman Koch

In mijn eigen leven heb ik, zowel persoonlijk als in mijn omgeving, veel ervaring gehad met ziekte en mentale gezondheidsproblemen. Het is moeilijk om dit niet de hoofdrol te laten spelen. Ik kijk op naar dit boek, en de titel alleen al vertelt zo goed wat Herman Kochs werkelijke boodschap is.

Neem ruim zei de zee – Sholeh Rezazadeh

Ik heb elk boek van Sholeh Rezazadeh absoluut verslonden. Haar lyrische proza doet me denken aan mijn eigen cultuur, waarin we verhalen vertellen via symbolen uit de natuur. Communiceren via beeldspraak is daarbij vaak een vorm van zelfbescherming. Dit boek is Sholehs eerste dichtbundel, en ik kan niet wachten om het volledig in me op te nemen.

Na de komma: Hindoestanen en de erfenis van het kolonialisme – Shantie Singh

Ik vond dat ik niet genoeg over de geschiedenis van Hindoestanen wist. Door de persoonlijke verhalen in dit boek begrijp ik het verleden beter en heb ik nu meer empathie. Een prachtig en vooral belangrijk boek.

5 boekentips van Femke

Femke van der Laan is presentator van Nooit Meer Slapen, het nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1. Zij interviewt vier avonden in de week een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit over werk én leven. In de nacht voer je nu eenmaal de beste gesprekken. Nooit Meer Slapen is ook één van Nederlands best beluisterde podcasts. 

Naar zachtheid en een warm omhelzen – Adriaan van Dis

Op televisie moeten we hem deze zomer missen, maar gelukkig is er nog zijn meest recente roman. Hierin vertelt Van Dis over zijn Ommie, die makkelijk voor een grootmoeder door kon gaan, maar dat toch niet was. Een klein voetstukje is dit boek geworden. Een voetstukje voor de vrouw die hem zei áchter de dingen te kijken. En dat is een les die hij, zo blijkt telkens opnieuw, nooit heeft vergeten.

Het geloof van mijn vader – Corien van Zweden

Van Zweden nam de maar liefst drie miljoen woorden uit de dagboeken van haar vader als leidraad. Daarmee schrijft ze over de rol die God en de oorlog speelden in de generatie van haar opa Jaap, van haar vader Kees en van haarzelf. Het boek is razend interessant, bijzonder goed doordacht en o zo fijn geschreven.

Man maakt stuk – Maurits de Bruin

Over kunstenaar David gaat deze roman. David heeft dagelijks een groep mannen bij hem beneden op de stoep staan en hij kan ze maar niet negeren. De Bruin schreef over mannelijkheid, queerness, kunst en ruimte mogen innemen. En dat werd een boek waar je niet aan voorbij kunt gaan.

Elders – Ilse Josepha Lazaroms

Een roman over een vrouw die kijkt naar de keuzes die ze gemaakt heeft in haar leven, en de keuzes die in de levens vóór haar gemaakt zijn. Josepha Lazaroms vertelt over alleenstaand moederschap, over een thuis bieden en over jezelf toestaan wortel te schieten. Ze weet met zelfs de kleinste zinnetjes werelden te openen en dat levert een buitengewoon teder en puur verhaal op.

De instructies – Carolina Trujillo

In deze roman is Mol aan het woord, een docent met een weinig enerverend leven, die zijn jeugdliefde tegenkomt en door haar de wereld van het dierenactivisme inrolt. De instructies is een boek dat je hardop laat lachen en misschien wel net zo hardop laat nadenken, een evenwichtskunst die Trujillo tot in de puntjes beheerst.

5 boekentips van Katja

Katja de Bruin is redacteur van de VPRO Gids en literair journalist. In de nieuwsbrief VPRO Boekengids gidst Katja je eens per twee weken in geheel eigen stijl door de wondere wereld van letters, proza en papier.

Wil je tips van Katja ontvangen? Abonneer je dan gratis op de nieuwsbrief van de VPRO Boekengids.

Long Island – Colm Toíbín

Colm Toíbín verraste iedereen door na tien jaar met een vervolg te komen op zijn wonderschone Brooklyn (tip: die eerst lezen!). Gelukkig is Long Island, waarin Eilis na een huwelijkscrisis vanuit de VS terugkeert naar Ierland, al net zo prachtig en verslavend. Toíbín heeft het magische vermogen heel gewone mensenlevens zó raak en invoelend te beschrijven dat je aan de pagina’s gelijmd blijft.

Het gele huis – Mieko Kawakami

De grootste sensatie in de Japanse literaire wereld is Mieko Kawakami, die de onderkant van de Japanse samenleving waarover ze schrijft uit ondervinding kent. Ze werkte jarenlang in een bar, waar ze drinkende mannen gezelschap hield én leerde observeren. Hana is de verteller in deze spannende, heerlijk dikke roman. Ze groeit op als enig kind van een afwezige moeder en vindt een alternatieve familie bij haar collega-hostessen.

Mocht er iemand langskomen – Thomas Korsgaard

Bestseller in Denemarken: het levensverhaal van Tue, die opgroeit op een afgelegen boerderij met een agressieve vader en een gokverslaafde moeder. Fatsoenlijk te eten krijgen de kinderen zelden, in de stal liggen dode dieren weg te rotten en dan ontwikkelt Tue ook nog gevoelens voor jongens. In zijn autobiografische trilogie beschrijft Korsgaard deze doffe ellende met veel lucht en humor.

Een buitengewone bedrieger – Sonia Kronlund

De Franse filmmaker en auteur Sonia Kronlund is zo’n vrouw die altijd op de verkeerde mannen valt. Dan hoort ze over een man die er geen dubbelleven maar een meervoudig leven op nahoudt, jonglerend met diverse vrouwen, huizen en landen. Ze gaat op onderzoek uit en volgt zijn spoor tot aan zijn Braziliaanse geboortedorp. Een verbijsterend verhaal over een oplichter die geen grenzen kent.

Het hart in de winter – Kevin Barry

Deze liefdesgeschiedenis van de Ierse taalacrobaat is een onvervalste western. Drankorgel Tom Rourke laat zijn oog vallen op andermans postorderbruid. Polly verruilt haar godvruchtige echtgenoot maar wat graag voor deze Ierse flierefluiter en al gauw slaan ze samen op de vlucht, de wildernis in. Op hun van drank en seks doordrenkte reis ontmoeten ze allerlei halfgare types, door Barry in virtuoze stijl beschreven.