Tatatataaaa! In polonaise door de theaterfoyer, de pomponmeisjes van de majorette voorop. Het is ongetwijfeld voor het eerst in het serene in het groen gelegen theater aan de rand van het Franse Nantes, maar regisseur Mohamed El Khatib krijgt het voor elkaar. In Stadium zet hij 53 voetbalsupporters op het toneel en in de zaal tussen het theaterpubliek, met voetbaltenue, clubvlag en al. En dan is het bal. Op het verder kale toneel staat behalve een voetbaltribune ook een rijdende snackbar, die in de pauze het luik opengooit zodat spelers en publiek friet en bier kunnen halen.
De supporters komen uit Lens. Een onooglijk voormalig mijnwerkersstadje vlak onder Lille met een hoge werkeloosheidgraad waaraan ook de dependance van het Louvre die hier in 2012 opende weinig heeft veranderd. In 1998 werd Lens Franse landskampioen, daar teert de supportersgemeenschap nog steeds op. Als het leven weinig perspectief biedt, moet men zijn successen koesteren, ook al zijn het die van weleer.
Het stuk, gemaakt door en met locals, nagenoeg zonder echte acteurs, is een mix van interviews, archiefmateriaal en happening, met mensen die om beurten de microfoon pakken om te getuigen over hun leven in Lens, hun liefde voor voetbal en de betekenis daarvan. Zo weeft Stadium verhaal voor verhaal het sociale patroon van de inwoners van deze Franse plaats, hoog en laag door elkaar. Alle verhalen staan opgetekend in het bijbehorende boek van de voorstelling dat opent met een paginalange tirade door El Khatib geschreven als één lange zin die eindigt met een statement over de betekenis van theater: ‘Als we geen theater maken met de bedoeling om de ander te ontvangen, kunnen we beter wat anders gaan doen.’ Hoogtepunt is Monsieur Drapeau (vlag), voornaam Georges. Zijn moeder is nu twintig jaar dood. Ze had niks met voetbal. Maar voor haar zoon naaide ze een vlag, een vlag van liefde. Het kostte haar drie jaar om hem te maken. We krijgen het verhaal te horen onder ritmisch vaandelzwaaien met de bewuste vlag op Vivaldi, waar zijn moeder zo van hield. Een mooi meditatief moment in een avond vol olé.