Aan de vooravond van het Chinees Nieuwjaar organiseren wij een meet up van Door het hart van China. Dan kunt u in gesprek met Ruben Terlou en regisseur Maaik Krijgsman over de totstandkoming van deze VPRO-reisserie.

In zeven afleveringen reizen fotograaf Ruben Terlou en regisseur Maaik Krijgsman van het uiterste noorden naar het zuidelijkste puntje van China: van de verdroogde steppen van Binnen-Mongolië tot de tropische kust van Macau – dwars door het hart van China. Een ontdekkingsreis vol bijzondere ontmoetingen met gewone mensen die het hedendaagse China bevolken. 

Kom naar De Brakke Grond en ga met hen in gesprek over het maken van de serie. De meet up: Door het hart van China is georganiseerd in samenwerking met CinemAsia Film Festival.

Meet up Door het hart van China
donderdag 15 februari

foyer open voor Chinese thee: 18.45 uur
zaal open: 19.15 uur
aanvang 19.30 uur
einde: 21.10 uur

De Brakke Grond
Nes 45
1012 KD  Amsterdam

Deze Meet up is helaas helemaal uitverkocht, u kunt geen kaarten meer bestellen.

toelichting Chinees Nieuwjaar 2018

Het Chinees Nieuwjaar, het ‘Lentefeest’ (春节, chun jie), is het belangrijkste feest op de maankalender. Meer dan een miljard Chinezen keren huiswaarts om dit feest samen met de familie te vieren. Vijftien dagen lang wordt er feest gevierd. Fabrieken, winkels kantoren, iedereen sluit hun deuren minimaal vijf dagen lang.

Jaar van de Hond

Chinees Nieuwjaar valt dit jaar op 16 februari. Precies om 17.00 uur op 15 februari (Nederlandse tijd) wordt in China het nieuwe jaar ingeluid: het jaar van de Hond. Volgens de Chinese astrologie zijn mensen geboren in het jaar van de Hond loyaal en vol plichtsgevoel. De hond is een trouw, intelligente en verantwoordelijk dier. Als een hond thuiskomt, brengt het volgens Chinezen geluk. Hij zorgt voor harmonie, veiligheid en houdt vijanden buiten de deur.

Alles in het teken van nieuw geluk

Vlak voor Chinees Nieuwjaar maak je het hele huis schoon. Zo veeg je oud zeer het huis uit en door de eerste dagen niet te vegen behoudt je het nieuwe geluk. Je huis versier je met rood ‘geluks’papier en je koopt nieuwe kleding. Kinderen krijgen dan rode geluksenvelopjes (红袍,hongpao) met ‘geluks’geld. Klokslag 12 knalt men vuurwerk af. Hoe harder de knallen hoe beter. Men houdt draken- en leeuwendansen en verjaagd op het ritme van grote trommels en bekkens de boze geesten.

Symbolisch feestmaal

Samen eten is een van de belangrijkste momenten tijdens Chinees Nieuwjaar. Het feestmaal bestaat uit symbolische gerechten, zoals:

  • een vis (鱼, yu) wat staat voor ‘overvloedig het nieuwe jaar ingaan’
  • lange noedels voor een lang leven
  • dumplings (饺子, jiaozi) voor veel rijkdom

Wilt u Chinees Nieuwjaar in Amsterdam meevieren? Kom dan op 15 februari naar de Dam. Tussen 16.00 en 18.00 worden verschillende activiteiten op de Dam georganiseerd. Een draken- en leeuwendans, traditionele muziek en natuurlijk knallend vuurwerk. Uitgekeken? Dan is het tijd voor een Chinees feestmaal bij een van de vele Chinese restaurants rondom Zeedijk. U bent vanaf 18:45 welkom bij de Brakke Grond voor de Meet up: Door het hart van China. 

tekst: CinemAsia Film Festival

Deze meet up, Door het hart van China, is in samenwerking met het CinemAsia Film Festival.