In Nederland is dat iets moeilijker. Toch is er bijna geen HKU afstudeerfilm meer te vinden die niet een paar duizend euro uit Cinecrowd haalt. Toegegeven: dit gaat vooral om giften van familie en vrienden, dus crowdfunding is voor deze projecten eigenlijk niet veel meer dan een hip alternatief voor PayPal. En wat is een paar duizend euro voor een film?
Eigenlijk is de crowd der Nederlanden te klein om een echte film van te kunnen financieren. Toch maken Kyteman en Eddy Terstal hier dankbaar gebruik van. Toegegeven: met de exposure die met zo’n bekende naam komt is het makkelijk de crowd te bereiken. Het is sowieso een beetje de vraag of crowdfunding wel bedoeld is voor gevestigde mensen. Het antwoord op die vraag is overigens ‘Nee’.
In Amerika heeft de kickstarter campagne voor de Veronica Mars film Warner Brothers 3 miljoen opgeleverd. Warner Brothers ja. En niemand gaat nog vijf euro overmaken aan Pietje de webserieregisseur als Zach ‘Scrubs’ Braff ook een nieuw project heeft op Kickstarter. Er zijn dan ook veel zeer boze reacties en columns zoals deze te vinden over hoe de rijke mensen crowdfunding kapot gemaakt hebben. Opzich klopt dat, maar om daar dan zo bitter over te doen is ook weer een beetje onnodig. Het lijkt erop dat het probleem van de 99% hem niet alleen zit in de kutheid van de 1%, maar vooral in het feit dat de 99% dit nog steeds niet aan ziet komen.