De Europa-estafette: vrijdag 1 juli in De Sportzomer, tussen 12.00 en 14.00 uur op NPO Radio 1.
Een groot deel van het voedsel dat geproduceerd wordt, wordt helemaal nooit gegeten. Dit maakt voedsel onnodig duur, het is slecht voor de aarde, en het is onverteerbaar als je denkt aan al die mensen die honger hebben. Foodsharing, een van oorsprong Duits initiatief, doet er wat tegen.
Het begon allemaal met een documentaire met de naam ‘Taste the Waste’, ‘proef het afval’. Dit klinkt als een tamelijk onsmakelijke opdracht, maar veel voedsel dat wordt weggegooid blijkt nog van prima kwaliteit te zijn.
Zo vertelt een supermarktmedewerker bijvoorbeeld hoe de supermarkt waar zij werkt structureel méér voedsel inslaat dan dat er verkocht wordt, en hoe zij pakken melk twee dagen voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum al uit de schappen haalt.
Al die weggegooide producten zijn niet gratis. Om het verlies daarvan te compenseren wordt de prijs van eten en drinken dus hoger. Met andere woorden: voedselverspilling kost ons geld.
Maar dat blijft het niet bij. Wie zich realiseert hoeveel voedsel jaarlijks wordt weggegooid – volgens de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie een derde van de totale productie – beseft dat veel milieuschade, dierenleed en voedselschaarste totaal onnodig is.
Het zijn echter niet alleen supermarkten die zich schuldig maken aan voedselverspilling. In Taste the Waste komt een groot deel van de voedselketen aan bod. De vraag is ook wie verantwoordelijk is voor de verspilling. Koop jij bij voorkeur rode, ronde tomaten? Dan worden veel minder rode en minder ronde tomaten al bij voorbaat weggegooid.
Foodsharing
In Duitsland kunnen veel mensen dit niet langer aanzien. Hier hebben inmiddels al grofweg 9.000 mensen zich aangesloten bij het initiatief foodsharing. Dit is een internetplatform waarop mensen teveel gekocht voedsel gratis aanbieden aan anderen.
Sta je bijvoorbeeld op het punt om op vakantie te gaan, en heb je allerlei producten waarvan de datum binnenkort verstrijkt? Of heb je heel veel eten en drinken over van een verjaardagsfeest? Zet het op foodsharing en je voorkomt dat je het moet weggooien.
Maar foodsharing doet meer. Zo zetten zij ook ‘Fair-Teiler’, een soort voedselbanken, op. Hier kunnen mensen gratis voedsel afhalen dat afkomstig is van supermarkten, bakkers en bedrijven en dat anders zou worden weggegooid.
Het grootste verschil met een traditionele voedselbank is dat de laatstgenoemde speciaal bedoeld is voor arme mensen, terwijl de Fair-Teiler voor iedereen zijn. De totale omvang van de voedselverspilling is namelijk zó groot dat de traditionele voedselbanken meer dan genoeg hebben.
Je kunt je voorstellen dat foodsharing ook aanslaat bij de als ‘zuinig’ bekend staande Nederlanders. Ook in Nederland is er daarom een internetplatform opgezet, dat je via deze link kunt vinden. Zoals je kunt zien als je op 'aanbod' klikt, komt het initiatief in Nederland echter minder goed van de grond dan bij onze Duitse buren. Simpelweg een kwestie van bewustzijn?
De Europa-estafette
Vrijdag wordt er uitgebreid stilgestaan bij het foodsharing-initiatief in Duitsland op NPO Radio 1. Dit als onderdeel van de Europa-estafette: een vaste rubriek van De Sportzomer waarin een Bureau Buitenland-correspondent verslag doet van lokale initiatieven waarmee Europeanen met de verschillende crises proberen om te gaan, die ons continent tegelijkertijd teisteren.
Luisteren dus: vrijdag tussen 12.00 en 14.00 in De Sportzomer op NPO Radio 1.