Bijna was het herdersberoep uitgestorven. Het kon slechts van vader op zoon worden doorgegeven, terwijl veel zoons naar de stad trokken. Maar in de Spaans-Catalaanse Pyreneeën kun je nu een officieel erkende opleiding tot herder volgen, die zelfs jonge stedelingen aantrekt. Bureau Buitenland-correspondent Edwin Koopman neemt er dinsdag een kijkje voor de Europa-estafette.


De Europa-estafette: dagelijks tussen 12.00 en 13.00 uur in De Sportzomer op NPO Radio 1.


VPRO-redacteur Daan Hovens spreekt alvast met de directeur en oprichter van de herdersschool, Vanesa Freixa.

DH: Is er veel interesse in de opleiding tot herder?
VF: "Best wel. Dit jaar zijn 15 studenten met de opleiding begonnen. Maar we hadden maar liefst 68 aanmeldingen. We hebben uiteindelijk een selectie gemaakt op basis van de motivatie van de sollicitanten en hun kennis van het beroep. Het is belangrijk dat ze weten waaraan ze beginnen en dat zij dit echt willen."

Wat is de reden dat deze mensen anno 2016 herder willen worden?
"De sollicitanten hebben vaak heel verschillende achtergronden. De één is bijvoorbeeld van huis uit architect, de ander leraar. Maar wat veel sollicitanten gemeen hebben is dat zij eigenlijk iets heel anders willen met hun leven. Het beroep van een herder is niet iets waar mensen gemakkelijk aan denken wanneer ze over hun toekomst nadenken, maar dit blijkt uiteindelijk te zijn wat zij echt willen doen. Zij kiezen voor een nieuwe manier van leven."

Deze manier van leven zou ook goed zijn voor de natuur. Hoe zit dat precies?
"In Catalonië heb je vooral intensieve veehouderij, met dieren die weinig buiten komen. Dat is niet goed voor het land. De kuddes schapen en geiten grazen altijd buiten. Hierdoor wordt het landschap steeds vernieuwd en groeien er meer planten. Het is dus goed voor de biodiversiteit."

Volgens een artikel in The New York Times zou de herintroductie van de bruine beer in Catalonië, in het kader van Europees milieubeleid, ook geholpen hebben bij de instandhouding van het herdersberoep.
"Dat klopt, boeren en herders waren niet blij met de terugkeer van de beer, en vroegen de EU om hun vee en hun kuddes te beschermen. Sindsdien is het verplicht om een herder in dienst te hebben voor iedere kudde die in de bergen graast. Bovendien zijn er nu EU-subsidies waarmee de herders betaald kunnen worden."

De Europa-estafette

Meer over de Catalaanse herdersschool hoor je dinsdag in de Sportzomer-rubriek “de Europa-estafette”, tussen 12.00 en 13.00 uur op NPO Radio 1.

De Europa-estafette loopt langs lokale initiatieven in verschillende Europese landen, waarbij mensen zélf een sociale, economische en/of milieucrisis te lijf gaan, onafhankelijk van "Brussel" en nationale politici. Deze week is de estafette in Spanje. Eerder liep de estafette onder meer door Duitsland en Hongarije.