'Deze doos ís het radiostation. Het is net een koffer; De antenne zit er los bij’, vertelt Marc Brouwer, technisch coördinator bij RNW Media (voorheen de Wereldomroep), over de 'Radio in a Box’. Hij bracht ze zelf naar de zuidgrens van Turkije waar hij enkele Syriërs de fijne kneepjes van het apparaat leerde. Nu maken zij radioprogramma’s voor Ma3akom, een 24 uurs satellietzender die in Hilversum is gestationeerd.
Ma3akom werkt samen met zes radiostations, waarvan er vier in Syrië zelf actief zijn. Volgens Brouwer is het te vergelijken met Radio 1: één zender met programma’s van verschillende omroepen. De stations maken programma’s en die sturen zij via internet naar Hilversum. 'Soms zijn de uitzendingen ook live. Hoe dan ook, het heeft technisch veel voeten in de aarde. De internetverbinding in Syrië is niet altijd goed’.
Ondanks de voortslepende burgeroorlog in het land, gaat voor de achterblijvers het dagelijks leven gewoon door. Volgens de eindredacteur van Ma3akom, Mohamed Amezian, richt de zender zich voor een belangrijk deel op het leven van die mensen. 'Het gaat om dingen waarmee de mensen in Syrië in hun dagelijks leven worden geconfronteerd: Waar is water? Hoe kom ik aan voedsel?’.
Het initiatief is vorig jaar ontstaan na verschillende verzoeken van een aantal Syrische radiostations. Projectmanager Nicolien den Boer legt uit: 'Door oorlogsgeweld en het grote risico op diefstal van uitzendmasten is het voor de FM-zenders in Syrië niet veilig om uit te zenden. Wij bieden nu een goed alternatief met onze satellietzender. Het bereik is daarmee ook enorm toegenomen: Van één stad toen, naar heel Noord-Afrika en het Midden-Oosten nu’.
De 'radio in a box’ is van grote toegevoegde waarde voor de radiomakers in Syrië. Zij zijn nu niet gebonden aan één vaste plek, maar kunnen zich vrij bewegen. 'In Aleppo werken ze er nu mee op daken’, vertelt Brouwers, 'Dan zetten ze de mast tijdelijk op. Die heeft dan een bereik van 15 tot 20 kilometer.’ RNW hoopt dat de koffers een rol spelen bij de totstandkoming van een nieuw Syrisch medialandschap voor na de burgeroorlog.