“Het is absoluut een opwinding in Amerika”, zegt politicoloog Cas Mudde over de ‘anti-establishment’-politiek van dé rijzende sterren in de Amerikaanse peilingen: Bernie Sanders en Donald Trump.

Amerika is in de ban van ‘Feel The Bern’ en ‘Trumpism’. De een op links, de ander op rechts: allebei verwoorden ze de frustratie van de gewone Amerikanen en laten hun opponenten flink zweten. Zo krijgen de Amerikaanse voorverkiezingen haast een Europees populistisch tintje.

Cas Mudde noemt het verhaal van Sanders ‘ouderwets sociaal democratisch’: “Vergelijk het met de PvdA in de jaren zeventig, Den Uyl-achtig. Sanders wil actie ten aanzien van de rijken nu de crisis de middenklasse heeft uitgehold”. Die boodschap vindt steeds meer gehoor onder Amerikanen: volgens de peilingen heeft Sanders opponent Clinton al ingehaald in de twee staten Iowa en New Hampshire, waar volgend jaar de eerste voorverkiezingen worden gehouden.

Aan de andere kant van het politieke spectrum trekt Trump de aandacht met zijn uiterst rechtse migratie-standpunt en een sociaal-economisch programma met linkse trekjes. “Hij heeft hiermee eenzelfde soort rol als Europese populistische partijen, maar is op belangrijke punten een geheel ander beestje”, zegt Mudde. “Trump deelt het anti-migranten standpunt. Maar hij is niet populistisch in de zin dat hij niet beweert ‘de stem van het volk’ te zijn: The Donald is alleen maar over The Donald”.
De ‘anti-establishment’ houding van Sanders en Trump uit zich in beide campagnes op totaal verschillende wijze: “Terwijl Sanders een hele positieve campagne voert, schopt Trump tegen alles om hem heen. Volgens hem zijn alle andere republikeinse kandidaten corrupt of incompetent”.

In de Amerikaanse politiek zijn scenario’s nooit uit te sluiten. Toch doet Mudde een kleine duit in het zakje over de kansen van beide kandidaten: “Het grote geld in de Republikeinse partij kiest binnenkort de tegenkandidaat van Trump. Wanneer die geldkraan eenmaal open staat, kan Trump het nog behoorlijk lastig krijgen”. Voor Sanders koestert hij meer hoop: “Wat betreft geld is Sanders geen favoriet, maar daar is niet alles mee gezegd: vice-president Joe Biden overweegt nog steeds het democratisch kandidaatschap. Daar Biden een grote concurrent van Clinton zal zijn, kan dat wel eens goed uitpakken voor Sanders”.
 

Politicoloog Cas Mudde (1967) is als universitair hoofddocent verbonden aan The University of Georgia in de Verenigde Staten. Hij is gespecialiseerd in politiek extremisme en populisme. In 2007 verscheen van zijn hand het boek Populist Radical Right Parties in Europe. Ook stelde hij verschillende bundels samen, zoals Populism in Europe and the Americas: Threat or Corrective for Democracy? (2012), Youth and the Extreme Right (2014) en Political Extremism (2013).

Lees hier het artikel van Cas Mudde in the wahington Post van 26 augustus 2015.