Anna Neistat, moeder van een zoon en in verwachting van haar tweede kind, zit gesluierd achterin een auto richting Syrische grens. Samen met haar man Ole Solvang maakt ze deel uit van een team van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch dat middenin de nacht illegaal de Syrische grens probeert over te steken om daar te rapporteren over aanslagen op burgers.
Het is 2011, Syrië is dan nog bereikbaar. Later zal is het onmogelijk maken er nog te komen. En dan krijgen ze autopech. Neistat en Solvang behoren tot een speciale divisie van hrw, het Emergency Team: een klein, internationaal team van speciaal getrainde, doorgewinterde hulpverleners dat uitvliegt naar conflictgebieden wereldwijd om verslag uit te brengen over burgerslachtoffers, martelingen en wanpraktijken. Het belangrijkste doel is altijd om de daders ter verantwoording te roepen, liefst voor de rechtbank.
De Amerikaanse filmmakers Katy Chevigny en Ross Kauffman reisden mee naar het front en volgden afwisselend Neistat en Solvang in Syrië, en het team van de Belg Peter Bouckaert en de Amerikaan Fred Abrahams op hun missie naar Libië in de chaotische omstandigheden tijdens de nadagen van Kaddafi. Ook filmden ze op het kantoor van Human Rights Watch in München. E-Team ging in première op het Sundance Film Festival 2014, en oogstte veel lof in de pers. Het is een buitengewone film, spannend gemonteerd als een speelfilm en met een hoog tempo, die een zeldzaam kijkje biedt in de wereld van vier moedige mensen.
De impact van hun werk is groot; de rapporten van Human Rights Watch waren voorpaginanieuws van The New York Times. Ingrijpen ja of nee – de internationale gemeenschap kan het alleen bepalen op basis van informatie. Wanneer in moeilijk toegankelijk oorlogsgebied de berichtgeving beperkt is of zelfs geheel ontbreekt, zoals bij is, en partijen elk hun eigen propaganda de wereld in sturen, is de onafhankelijke verslaggeving van het E-Team goud waard.