Deze aflevering uit de serie de bergen achter Sotsji haalde met 1.354.000 kijkers het hoogste aantal kijkcijfers dit jaar bij de vpro-reisseries. Aan de vooravond van de Olympische Spelen, afgelopen februari, reist Jelle Brandt Corstius naar de Kaukasus en onderzoekt waar Sotjsi ligt en wie er wonen, ook achter de bergen. In deze aflevering komt hij terecht in Georgië. Rusland probeert stukje bij beetje land af te pakken van Georgië. De Chevsoeren, traditioneel grensbewakers van het land, zien het met lede ogen aan. Aan de grens met Zuid-Ossetië zijn buren soms met prikkeldraad van elkaar gescheiden.
Het einde van 2014 nadert. Tientallen reportages, gesprekken en documentaires zond de VPRO uit van over de grens. We gaven verdieping bij het wereldnieuws: Oekraïne, de Olympische Spelen, de mogelijke nieuwe intifada en de val van de Muur. Soms duizelde het je, want er gebeurde zoveel! Een selectie van het beste uit het buitenland, gemaakt door de vpro. Ben je toch weer helemaal bij.
de bergen achter sotsji: de wandelende grens
buitenhof: simon schama
Ook veel in het nieuws, vooral deze zomer: het conflict in de gazastrook. In geen enkel conflict spelen de emoties zo hoog op en hoe prettig is het dan om een analyse te horen van een onafhankelijke kenner zoals Simon Schama; een van de belangrijkste historici van zijn tijd.
Schama is niet alleen een groot wetenschapper, als geen ander weet hij geschiedenis voor een groot publiek toegankelijk te maken. In Buitenhof geeft Schama zijn visie op afnemende tolerantie, oprukkend fundamentalisme, het toenemende nationalisme. Met Marcia Luijten bespreekt hij de mogelijk nieuwe intifada in Israël. Dit gesprek krijgt een extra dimensie doordat hij deze verdiept en verbreedt met de historie van het Jodendom en de kracht van deze geschiedenis in het publieke domein.
de slag om Europa: naar de grens van oekraïne
Oekraïne was toch wel trending topic als het gaat om buitenlandnieuws in 2014. Opeens laait de koude oorlog weer op en dreigde er een oorlog aan de nieuwe oostgrens van Europa. Door het neerstorten van de MH17 kwam het conflict ook voor Nederland opeens heel dichtbij. Roland Duong en Teun van de Keuken stellen zich in deze aflevering van de Slag om Europa een boeiende vraag die voorbij gaat aan de gebeurtenissen van alledag. Namelijk: hoe werd de Europese Unie ook alweer de buurman van Oekraïne? Ze houden exclusieve interviews met Wim Kok en drie (oud-)ministers van Buitenlandse zaken: Hans van den Broek, Ben Bot en Frans Timmermans. Zij blikken terug en beantwoorden de belangrijke vragen. Waarom was de uitbreiding richting Oost-Europa nodig ? En hoe democratisch is dit proces verlopen ? Speciaal voor deze uitzending zoekt Roland Duong de man op wiens acties uiteindelijk de Berlijnse muur lieten vallen en de opening naar het westen forceerden: Lech Walesa.
bureau buitenland: Kinderen van de Val van de Muur
Op 9 november was het 25 jaar geleden dat de Muur viel, met alle gevolgen van dien. Correspondent Tijn Sadée interviewde een Poolse, een Letse, een Hongaar en Etse politicus over de betekenis van het ineenstorten van het communisme voor hun leven en werk. Een knap gemonteerd retrospectief dat is uitgezonden bij het radio 1 programma Bureau Buitenland de geschiedenis levend maakt.
dwars door afrika: terug naar harare
Dit najaar zond de vpro de reisserie dwars door Afrika uit, met Bram Vermeulen. Van de negen delen werd deze aflevering uit Zimbabwe het meest gewaardeerd door de kijkers.
Zimbabwe staat in ons geheugen gegrift als het land van economische chaos. Maar wanorde is niet voor iedereen ongewenst. Bram Vermeulen gaat op bezoek bij een elite die juist steenrijk werd dankzij de crisis. Hij reist per Rolls Royce door het land en ziet de crisis door de ogen van de plunderklasse. Werkt Zimbabwe?
schatgraven
Hierboven zag en hoorde je de beste buitenlandprogramma's van 2014. Maar we hebben ook een selectie van het beste ooit! gemaakt over de grens door de vpro. Samengesteld door bekende Nederlanders. Onder de titel Schatgraven geven onder meer Adriaan van Dis, Marcia Luyten en Jelle Brandt Corstius hun eigen top 3.