Het is op 9 november alweer 25 jaar geleden dat De Berlijnse Muur viel. Als dominostenen vielen toen ook de regimes van veel Oostbloklanden om. Wat overbleef zijn oude stations, statige wolkenkrabbers en imposante beelden. Wat zeggen die objecten over toen en nu? Deel 1: het hoofd van Lenin.

Good Bye/Hello Lenin

Op de Leninplatz in Berlijn staat Vladimir Iljitsj - ondanks veel discussie - alias Lenin nog steeds op een voetstuk. Het kwam er te staan in 1970 ter ere van de honderdste verjaardag van de Sovjetleider en keek er tientallen jaren uit over de Leninplatz. Tot het enorme granieten beeld in 1991 het loodje legt. Pas dan wordt het omhoog getakeld – de inspiratie voor de vliegende-Lenin-scène in de film Good Bye Lenin! – in 129 delen gedemonteerd en begraven in de bossen van Oost-Berlijn.

Dat was dat, zou je zeggen. Maar het recente verleden ligt politiek gevoelig, zo blijkt afgelopen zomer. Het Zitadelle Spandau museum wil Lenins hoofd centraal stellen in een tentoonstelling over monumenten begin 2015. Maar de Senaat weigert. De redenen zijn vaag. Niemand zou weten waar het beeld exact ligt. Al dat gezoek kost teveel tijd. En dus geld. Onder druk van de media krabbelen de politici eind september terug. Het hoofd mag binnenkort de grond weer uit.

Teskt: Jeroen van Marle (@jeroenvanmarle) woont in Berlijn. Hij is reisgidsschrijver voor onder meer Rough Guides en InYourPocket.com.

Dit Leninbeeld is natuurlijk niet de enige, in Charkov staat er bijvoorbeeld nog een.

 In dit You Tube filmpje zie je hoe het beeld van Lenin in stappen werd neergehaald. Mooie, historische foto's zijn erbij gevoegd. 

oostblokboek

Dit is het eerste deel van een tiendelige serie over monumentale relikwieën uit het Oostblok. De serie is samengesteld met medewerking van de redactie van het Oostblokboek.

Het net verschenen Oostblokboek is een historische reisgids en uniek leesboek bomvol verhalen over het voormalige Oostblok. In woord en beeld ontdekt de lezer wat er nog over is van het communisme in Oost-Europa. Gefotografeerd door topfotografen en geschreven door journalisten, historici en schrijvers die daar wonen, werken of vaak komen.

Heb jij een interessant relikwie in je bezit? Vertel kort via de Facebook van VPRO Buitenland hoe je er aan gekomen bent en maak kans op een exemplaar van het Oostblokboek! Moge het leukste verhaal winnen...

oproep aan urban explorers

Ben jij ook een urban explorer, zo iemand die graag in het geniep verlaten gebouwen, hermetisch afgesloten terreinen en andere vergeten plekken bezoekt; uit nieuwsgierigheid en een zucht naar avontuur? Wat vond je? Stuur je foto met korte beschrijving naar buitenland@vpro.nl en we zetten m voor je op onze facebook pagina VPRO Buitenland (vergeet niet ons eerst te liken!)

Meer deze week over 25 jaar val Muur bij vpro

Meer over Val van de Muur bij de vpro