Op de Leninplatz in Berlijn staat Vladimir Iljitsj - ondanks veel discussie - alias Lenin nog steeds op een voetstuk. Het kwam er te staan in 1970 ter ere van de honderdste verjaardag van de Sovjetleider en keek er tientallen jaren uit over de Leninplatz. Tot het enorme granieten beeld in 1991 het loodje legt. Pas dan wordt het omhoog getakeld – de inspiratie voor de vliegende-Lenin-scène in de film Good Bye Lenin! – in 129 delen gedemonteerd en begraven in de bossen van Oost-Berlijn.
Dat was dat, zou je zeggen. Maar het recente verleden ligt politiek gevoelig, zo blijkt afgelopen zomer. Het Zitadelle Spandau museum wil Lenins hoofd centraal stellen in een tentoonstelling over monumenten begin 2015. Maar de Senaat weigert. De redenen zijn vaag. Niemand zou weten waar het beeld exact ligt. Al dat gezoek kost teveel tijd. En dus geld. Onder druk van de media krabbelen de politici eind september terug. Het hoofd mag binnenkort de grond weer uit.
Teskt: Jeroen van Marle (@jeroenvanmarle) woont in Berlijn. Hij is reisgidsschrijver voor onder meer Rough Guides en InYourPocket.com.
Dit Leninbeeld is natuurlijk niet de enige, in Charkov staat er bijvoorbeeld nog een.