Het is 28 september 1976 als de baas van viroloog Guido van der Groen in het microbiologisch laboratorium van Antwerpen bericht krijgt dat er een speciaal pakketje uit Zaïre (tegenwoordig de Democratische Republiek Congo) onderweg is. Het zijn bloedmonsters van een onbekende epidemie, die in het noorden van het het land, 1200 kilometer van Kinshasa, de kop op steekt.
Het bloed is afgenomen van een Belgische zuster die met andere zusters en paters op een missiepost in Yambuku werkt, in de binnenlanden van Zaïre werkt. Twee dagen later overlijdt ze. De vraag is of de Belgen haar bloed willen onderzoeken, want in Zaïre staan ze voor een raadsel. 'De piloot die de vlucht vanuit Kinshasa uitvoerde kwam het pakketje zelf naar het laboratorium in Antwerpen brengen,' zegt van der Groen, terugkijkend op het onderzoek dat zijn loopbaan richting gaf.
Wat volgde was dagenlang onderzoek en uiteindelijk de ontdekking van een tot dan toe onbekende ziekte: Ebola. Het blijkt een variant van het filovirus te zijn, net als het Marburg-virus dat negen jaar eerder in Duitsland werd ontdekt. Van der Groen reisde af naar het dorp waar in totaal 280 mensen overleden. 'Het is een expeditie die ons in het hart gegrift is en het heeft een sterk bewustzijn van noodzaak bij ons achtergelaten om onderzoek te doen naar ziektes in ontwikkelingslanden,' zo vertelt hij aan de VPRO.
Vanavond in Bureau Buitenland een uitgebreid interview met emeritus hoogleraar Virologie Guido van der Groen waarin hij vertelt hoe zijn team Ebola ontdekte. Op Radio 1 tussen 21.00 en 22.00 uur.
Het is de grootste uitbraak van Ebola ooit en onder controle is deze allerminst. Een overzicht van de ontwikkelingen. En in Bureau Buitenland vanavond een interview met de ontdekker van het virus.
Tot slot: moet je als Nederlander vrezen dat je zelf ten prooi valt aan ebola? Het RIVM zegt nee. 'De kans dat een reiziger de ziekte ebola mee terugbrengt naar Nederland is heel klein, maar niet geheel uitgesloten.'