Uit de vraagstelling blijken veel heersende opvattingen: stemt u wat uw man zegt? Laat u zich beïnvloeden door uw gemeenschap? Uiteraard levert dat geen betrouwbare statistieken op. Na dertig jaar onrust hebben Afghanen reden genoeg om politiek correct te antwoorden en te twijfelen aan de beloofde anonimiteit. Ook is de invloed van de gemeenschap groot: niet zelden stemt iedereen van dezelfde stam op één kandidaat.
“Afghanen laten niet het achterste van hun tong zien. De onderzoeksresultaten van de Afghan Survey worden gebruikt in verschillende publicaties, maar even goed nemen weinig Afghanistan-experts de enquête serieus”, zegt Fatma Wakil.
Ook Sarah Chayes, een voormalig adviseur van de Amerikaanse legerleiding in Afghanistan en nu werkzaam bij vredesorganisatie Carnegie, is de grootste criticus van de Afghan Survey: “Eén derde van de geplande interviewlocaties kon vorig jaar niet worden bereikt om veiligheidsredenen, dus werden mensen in relatief rustigere gebieden geïnterviewd. En dit geeft geen representatief beeld van het land.”
Zelfs na de officiële uitslag van de verkiezingsronde van 14 juni en de installatie van de nieuwe president, zal er veel onduidelijk blijven over het werkelijke verloop van de verkiezingen van 2014 in Afghanistan. Betrouwbare informatie komt in Afghanistan vooralsnog niet van data en statistieken, maar van ooggetuigen.