De Franse voetballer Rio Mavuba heeft geen geboorteland. Zijn moeder beviel van hem op een schip, op de vlucht van Angola naar Frankrijk. In het Nederlandse team speelt Jonathan de Guzmán, die in Canada is geboren uit de verbintenis van een Filippijnse vader en een Jamaïcaanse moeder.
Hoeveel allochtonen staan er in het hele WK eigenlijk op het veld en zitten er op de banken te hopen op een wissel? Dat hangt van je definitie af. Het woord ‘allochtoon’ (het is zichzelf, want oud-Grieks) betekent ‘afkomstig uit een ander gebied’. Als je strikt zou kijken, tellen dus alleen mensen die niet in het teamland geboren zijn. De FIFA-site vermeldt dit niet standaard. Maar gelukkig, er zijn duizenden voetbaljournalisten die alles uitpluizen wat er uit te pluizen valt. Dus ook de geboorteplaatsen van de spelers.
Een krappe tien procent van de spelers op het toernooi is niet geboren in het land waar hij voor speelt, achterhaalde deze journalist. En welk team heeft nu de meeste spelers die in het buitenland geboren zijn? Algerije blijkt met afstand te winnen: 15 van de 23 spelers uit zijn selectie zagen het levenslicht in den vreemde - steevast Frankrijk trouwens.
Het Noord-Afrikaanse land laat daarmee de nummer twee, Zwitserland, ver achter zich. Want daar blijft de teller steken op 6. Nederland heeft twee spelers van vreemde bodem. De ene is dus Jonathan de Guzmán; de ander is Bruno Martins Indi, die in Portugal ter wereld kwam. Australië heeft volgens deze definitie maar één allochtoon in het team. Maximaal drie allochtonen op het veld dus vanavond.