Washington, VS – Is de Chinese ambassade in de Washington binnenkort gevestigd aan een straat die de naam draagt van schrijver en dichter Liu Xiaobo, die de Nobelprijs voor de vrede won? Amerikaanse politici doen in elk geval een poging, tot grote woede van China. Want Liu is een dissident die zich keer op keer tegen de Chinese regering uitspreekt en daarvoor al veel tijd in de gevangenis heeft doorgebracht.
In de rubriek shortlist bieden we een selectie uit berichten van de hele wereld. Vandaag: rel om straatnaam in Washington, onfrisse videoclip voor Indonesische presidentskandidaat, kritisch bloggen afgestraft in Singapore, besnijdenis als Egyptische gewoonte en de ebola-uitbraak die maar niet wil stoppen.
VS pest China met straatnaam
Nazivideo prijst Indonesische presidentskandidaat
Jakarta – Een muziekvideo maken om je favoriete presidentskandidaat te steunen en daarin gaan staan dansen in het nazi-uniform van Heinrich Himmler, je moet er maar op komen. In Indonesië kan zoiets kennelijk. En misschien is het ergens ook wel passend, want Prabowo, de kandidaat in kwestie heeft als legerleider heel wat massaslachtingen op z’n geweten. Spijt heeft hij hooguit van het feit dat die soms in de openbaarheid kwamen, blijkt uit een openhartig interview dat journalist Allan Nairn memoreert op zijn blog. Indonesië kiest op 9 juli tussen Prabowo en zijn rivaal Joko Widjojo.
Kritiek op premier Singapore laat zich niet zomaar smoren
Singapore – De premier bekritiseren, dat doe je niet in Singapore. En suggereer je toch dat de beste man geld oneigenlijk gebruikt, zoals blogger Roy Ngerng deed, dan moet je niet verbaasd zijn als je hard wordt aangepakt. Hoewel hij excuses heeft gemaakt en een flinke smak smartengeld overmaakte, wordt Ngereng toch nog vervolgd wegens smaad. Maar hij staat niet alleen. Via crowdfunding heeft hij al 70.000 dollar voor zijn verdediging opgehaald. En bij een eventueel proces zal de premier moeten aantonen welke beweringen onwaar zijn. Beschuldigingen die hij daar niet betwist, zijn kennelijk terecht.
'Vrouwenbesnijdenis hoort erbij'
Cairo - ‘Vrouwenbesnijdenis hoort erbij, net zoals eten en drinken.’ Of toch niet? Voor het eerst in de geschiedenis van het land een rechtszaak aangespannen tegen zowel de vader als de dokter van een meisje dat overleden is na een besnijdenisoperatie. Correspondente Ester Meerman sprak in Egypte met de familie van het meisje en vroeg Egyptische vrouwen naar hun mening over vrouwenbesnijdenis.
Ebolagolf is ergste ooit
West-Afrika – Er is in Guinee, Sierra Leone en Liberia een uitbraak van ebola gaande die erger is dan alle keren daarvoor. Tot nu toe zijn 350 doden geteld, maar dat is mogelijk maar een topje van de ijsberg. Doorgaans dooft een uitbraak van de extreem dodelijke ziekte snel uit, maar deze rolt al maanden voort. Artsen zijn zeer bezorgd.