De kritiek richt zich op de evacuatie in de eerste dagen: autoriteiten gaven verwarrende orders: Wel evacueren, niet evacueren, toch evacueren. Pas toen het water tot de plafonds kwam, werd de noodtoestand afgekondigd. Toen waren er in Obrenovac alleen al meer dan vijftien mensen verdronken. Kritiek is er ook op regeringsleiders, met name Vucic, die in helikopters door het land vlogen, terwijl er een tekort was aan helikopters. En op ministers met cameraploegen in rubberboten, terwijl er niet genoeg boten waren om mensen te evacueren.
Er werd ook onnodig paniek gezaaid, zegt Aleksandar Sekulic. ‘Vucic heeft een dramatische sfeer gecreëerd.’ Op vrijdag riep de premier dat een andere stad, Sabac, ten onder dreigde te gaan. De rivier Sava zou op barsten staan. 'Als Sabac valt, is het gebeurd met ons', zei hij tijdens een persconferentie. Hij zei ook dat het gevaarlijk was water uit de kraan te drinken. Mensen holden in paniek naar de supermarkt, in Belgrado was binnen een paar uur geen fles mineraalwater meer te krijgen. Intussen werden twintig Serviërs gearresteerd omdat ze, vooral op sociale media, “paniek zaaiden”. Er was geen coördinatie voor vrijwilligers die zich meldden om Sabac te redden, er waren niet genoeg bussen en bij aankomst in Sabac bleek er niks te doen. Een groep Servische voetbalhooligans, voornemens zandzakken te tillen, besloten het op een zuipen te zetten.
Had de regering de watersnoodramp kunnen voorkomen? Waarschijnlijk niet. Vucic had een punt toen hij zei dat de mens het niet kan winnen van water en vuur. Maar daar gaat het niet om, zegt Sekulic. ‘In een normale democratie moet je die vragen kunnen stellen. Heeft de staat goed gehandeld? Wat is er mis gegaan? Wie is verantwoordelijk?’
Nu het water langzaam is gezakt en de ravage zichtbaar wordt, moeten die vragen worden gesteld. Mainstream media doen het niet. Kritische burgers en journalisten krijgen de kans niet. Het zal niet de laatste keer zijn dat websites op zwart gaan in Servië. Intussen geniet Aleksandar Vucic de steun van de massa. ‘Veel mensen zien hem als redder’, zucht Sekulic. Hij belooft het land te bevrijden van corruptie en georganiseerde misdaad en houdt het volk een stralende toekomst bij de Euopese Unie voor. Maar dan wel geheel en alleen op zijn manier.