-----------------------------------------------
Het uur van de wolf: Plastic harem
Nederland 2, 23.00-0.25 uur
-----------------------------------------------
Door Radha Ramdhan
In de Arabische wereld kom je er niet omheen: de overvloed van sexy muziekclips waarin vrouwelijke popsterren hun Arabische zang- en danskunsten vertonen op een van de vele muziekkanalen. In schril contrast met wat je doorgaans aantreft in het Arabisch straatbeeld, dragen deze vrouwen weinig verhullende outfits en zijn ze versierd met royale hoeveelheden make-up, op een gezicht dat dikwijls plastisch chirurgisch behandeld is. Ze bespelen en betoveren hun kijkers: met hun ongrijpbare blikken, met hun ingetogen bewegingen, met hun wisselende gedaantes.
De Nederlandse-Egyptische kunstenaar Tarik Sadouma is erdoor gegrepen. Niet alleen door de vrouwelijke popsterren. Ook de wereld die achter de tot poppen getransformeerde vrouwen schuilt, fascineert hem. In de documentaire Plastic harem van de makers Rob Schröder en Gabrielle Provaas (bekend van de veelgeprezen documentaire Ouwehoeren) neemt Sadouma de kijker mee in zijn zoektocht waarin hij probeert te doorgronden wat er achter het ‘masker’ van de popster zit.
De makers, die met de film een andere kant van het Midden-Oosten willen laten zien, volgden Sadouma het afgelopen jaar in Caïro waar hij zich ruim tien jaar geleden vestigde. Beeldend kunstenaar Tarik Sadouma studeerde af aan het Rietveld Academie en legde zich vervolgens in de Egyptische hoofdstad toe op het maken van 3d-animaties, reclameklussen, en muziekvideoclips.
Via het laatste kwam hij in aanraking met de wereld van de Arabische ‘popcultuur’ waarin jonge vrouwen hun lichaam inzetten als middel om beroemd te worden, geld te verdienen en macht te vergaren. Sadouma leerde dit (schimmige) wereldje nog beter kennen via de Libanese popster en zijn ex-vriendin Malak Al Nasser, waarvoor hij een videoclip maakte. Het inspireerde hem om zich als kunstenaar volledig op het onderwerp van Arabische videoclips te storten.