Nu te beluisteren: Café Europa! met prominente gasten en als thema de vraag of Europa niet te veel van het bedrijfsleven is geworden, en te weinig van burgers. Aan tafel Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep; Saskia Dekkers, Europa-correspondent voor Nieuwsuur; de Belgische financieel journalist Daan Ballegeer en Caroline de Gruyter, Europa-correspondent voor NRC Handelsblad.
Presentator Chris Kijne trapt af met de hamvraag: is Europa van de burgers of van de bedrijven? Als je naar opiniepeilingen kijkt is het duidelijk, zegt Dijsselbloem. De steun voor ‘Europa’ is bij bedrijven veel groter dan onder burgers. ‘Maar ik vind het zelf een verkeerde tegenstelling, want dat zou suggereren dat als je iets doet wat goed is voor de economie, en dus voor het bedrijfsleven in Nederland, dan kan het niet tegelijkertijd goed zijn voor de burgers ofzo. Dat lijkt me geen goede benadering.’
Kijne reageert adequaat en vraagt wat Dijsselbloem dan vindt van de uitspraak van zijn partijgenoot Paul Tang, PvdA-lijsttrekker in de Europarlementsverkiezingen. Want die liet de Volkskrant uit zijn mond optekenen: ‘Dit Europa is voor de elite en de bedrijven.’ Dijsselbloem moet even nadenken en zegt dan: ‘Ja, ik zou het zo niet zeggen.’
Saskia Dekkers zegt dat ze al reizend veel van mensen hoort dat het een neoliberaal Europa is geworden: "Het gaat om het redden van de banken en van de staat, maar waar blijven wij, gewone burgers?" De situatie is in sommige landen vrij dramatisch, zegt ze, met grote armoede. Maar komt dat door Europa? ‘Mensen geven Europa vaak wel de schuld, ook al is dat niet altijd terecht. Maar ze zien wel dat “Brussel” bezuinigingen oplegt.’ Iets wat Dijsselbloem niet onweersproken kan laten.
Daan Ballegeer wijst erop dat ‘Europa’ voor bedrijven heel duidelijke voordelen heeft, terwijl het voor burgers veel ingewikkelder is. Caroline de Gruyter vindt het een simpele vraag, waar geen simpel antwoord op is. ‘Een rotvraag, eigenlijk.’ Europa is heel lang verkocht als een interne markt, zegt ze. En dat verhaal bleek niet houdbaar toen de bankencrisis losbarstte.
Enfin, een boeiende uitzending die we niet helemaal gaan beschrijven. Luister zelf.