DONETSK - Even leek het alsof ze daadwerkelijk de macht hadden gegrepen. Met hun jassen aan zaten begin deze maand de pro-Russische demonstranten in de parlementszaal van het regionale regeringsgebouw in de Oost-Oekraïense stad Donetsk. De politici hadden het gebouw verlaten of zaten opgesloten in een gang. De Russische vlag en die van de Donetskrepubliek hingen in de zaal, terwijl op de gangpaden aarde lag. Het volk had het gebouw in bezit.
Een ruimte ernaast stelde Rafik Chatsjamran als een commandant een troepenlijst samen voor de ordehandhaving van de stad. 'Het volk is aan de macht', sprak de 32-jarige Chatsjamran opgetogen. Binnen en buiten het pand liepen duizend demonstranten rond, terwijl Donetsk een miljoen inwoners kent.
Een paar dagen later evacueerde de politie het gebouw vanwege een bommelding. Het belemmert de pro-Russen niet om verder te protesteren. Dit is hun moment. Ze voelen zich gesterkt door de gebeurtenissen op de het schiereiland de Krim, waar zondag een referendum plaatsvindt over aansluiting bij Rusland. Door de Russische interventie op de Krim. Door de Russische militaire doctrine die luidt dat als Russische belangen en burgers waar dan ter wereld in gevaar komen, Rusland het recht behoudt om in te grijpen.
Moskou liet de wereld na de rellen van donderdag in Donetsk, waarbij een pro-Russische demonstrant overleed, direct weten 'zich bewust te zijn van de verantwoordelijkheid voor Russische levens in Oekraïne en zich het recht voor te behouden mensen onder zijn bescherming te nemen'. Russische troepen hebben zich inmiddels verplaatst richting de Oost-Oekraïense grens.