Ook op zee leidt het strenge grensbeleid tot dramatische situaties. Elk jaar proberen tienduizenden mensen de Middellandse Zee over te steken in vaak gammele bootjes. Duizenden overleven dat niet, zoals bij dit incident in oktober 2013, waarbij een vissersschip 47 mensen redde; dat hadden er volgens een visser meer kunnen zijn, als de kustwacht niet zo strikt aan z'n protocollen had vastgehouden.
Strik deed voor de Raad van Europa onderzoek naar een incident uit 2011. Een rubberboot met 72 mensen, waaronder kinderen, dreef vijftien dagen lang stuurloos rond, zonder eten en drinken. Ze werden voortdurend geobserveerd door grenswachten, maar niemand nam de verantwoordelijkheid om ze te redden. Toen dat uiteindelijk toch gebeurde, waren er nog negen overlevenden. Beluister hier een gesprek waarin Strik uitlegt wat het onderzoek uitwees. Het onderzoeksrapport staat hier.
Hoe kunnen tragedies als deze worden voorkomen? Strik: 'De EU heeft zich onlangs laten adviseren door een zogenoemde Taskforce Mediterranean. Die adviseerde maatregelen om enerzijds de grenzen te versterken, en anderzijds acties om het voor echte vluchtelingen eenvoudiger te maken om asiel aan te vragen, bijvoorbeeld via humanitaire visa die in Afrika worden verstrekt. Maar alleen die eerste aanbeveling werd overgenomen.’ De laatste tijd vinden vooral veel Syrische vluchtelingen de dood op zee. Strik: 'Ze kunnen geen kant meer op. Toch weigert Nederland ze op te nemen.’
De grensbewaking wordt dus steeds verder opgevoerd. Een heilloze weg, vindt Henk van Houtum, hoofd van het Nijmegen Centre for Border Research van de Radboud Universiteit. ‘Het enige effect zal zijn dat er meer slachtoffers vallen onder degenen die proberen binnen te komen. Sommige mensen hebben bijna niets te verliezen, behalve hun leven. Illegale migranten zullen er altijd zijn, ook omdat ze hier welkom zijn bij mensen die graag goedkope werkkrachten willen. De meeste illegale migranten komen trouwens gewoon op een toeristenvisum binnen, en blijven als dat verlopen is.’
De grensbewakers weten dat ook. Ze neigen er daarom naar hun controle-activiteiten uit te breiden naar het binnenland. De grens, zo laat Tegenlicht zien, kan eigenlijk overal zijn. Slimme camera’s, irisscans, automatische gezichtsherkenning en andere technieken rukken overal in de samenleving op en maken het mogelijk te volgen wie zich waar bevindt - en of hij daar het recht toe heeft.
Dat recht, waarop is dat eigenlijk gebaseerd? Feitelijk is het een soort wereldwijd apartheidssysteem, aldus Van Houtum. 'Waar je geboren bent, bepaalt hoe vrij je bent. Er zijn zo’n zestig rijke landen waarvan de inwoners over de hele wereld kunnen reizen. Inwoners van de andere 135 landen kunnen dat alleen als ze visa aanvragen. En die visa, die krijgen ze niet zomaar.’
En dus komen ze illegaal en daarmee produceert de EU haar eigen probleem, wat ze vervolgens probeert tegen te gaan met nog scherper onderscheid en nog strengere grensbewaking. Van Houtum: 'Het is een vicieuze cirkel, waarbij de dodenlijst alleen maar oploopt. Sinds eind jaren tachtig zijn er naar schatting twintigduizend migranten gestorven: de schaamte van Europa'. Waarschijnlijk is dat een onderschatting, want zo hoog stond de teller acht jaar geleden al en deze productie van the Guardian laat zien wat er vervolgens gebeurd is.
In een artikel in De Internationale Spectator van maart 2013 verwoordt Van Houtum het zo: ‘De leuze “eigen volk eerst”, waarbij “eigen” wordt gedefinieerd in termen van bloed- en bodemverwantschap, is dus geen uitzondering of onsmakelijke anomalie, maar staande praktijk. Wat we nationaal veroordelen, namelijk aantasting van artikel 1 van de grondwet, is internationaal de norm.’ Wereldwijde apartheid, dus.