Vrijdagmiddag rond 17 uur gaf Pussy Riot een persconferentie in debatcentrum de Balie in Amsterdam.
Nadezhda Tolokonnikova en Maria Alyokhina, van punkband Pussy Riot, begrijpen niet goed waarom Nederland een zo zware delegatie naar Sotsji stuurt. 'Misschien zijn ze niet goed op de hoogte van wat er in Rusland gebeurt', zeiden ze donderdagavond in Bureau Buitenland.
'we zijn ook mensen'
De muzikanten zijn in Nederland op uitnodiging van Human Rights Watch die dit weekeinde een bijeenkomst houdt in de Balie in Amsterdam. Daar wordt ook een film gedraaid over hen.
Een jaar zaten Nadezhda Tolokonnikova en Maria Alyokhina in een strafkamp. Dit weekend zijn ze op uitnodiging van Human Rights Watch in Nederland. Ze spreken Maar eerst zitten ze in de studio bij Bureau Buitenland.
In Bureau Buitenland vertelden de twee muzikanten dat ze niet goed begrijpen dat Nederland een zo zware delegatie stuurt naar Sotsji. 'Waarschijnlijk zijn zij niet goed op de hoogte wat er in Rusland gebeurt.' Kort ervoor spraken ze over de mensonterende omstandigheden voor gevangenen in de strafkampen. Volgens de vrouwen mogen gevangenen bijvoorbeeld hooguit vier uur slapen. Ze vergeleken het werk met een vorm van slavernij. 'Het is gratis of nagenoeg onbetaald.' De autoriteiten van dat kamp moeten delinquenten die zich goed gedragen eerder gratie geven, maar volgens hen gebeurt dat niet altijd ook al als je er recht op hebt. 'De voordelen van goedkope arbeid is groter.'
Aljochina en Tolokonnikova werden eind december vrijgelaten, na anderhalf jaar vast zaten in een strafkamp. Ze waren bestraft omdat ze in een kerk in Moskou een protestlied tegen president Poetin hadden gezongen. Op de vraag hoe het nu met hen gaat, antwoordden ze: 'redelijk. We zijn nog niet helemaal bijgekomen.'
De microfoon en gitaar hebben ze nog niet meer opgepakt. Ze voelen de druk wel op hen. 'De hele wereld ziet ons als helden. Dat is fijn, maar we zijn ook mensen. We hebben tijd nodig.' Maar in de toekomst willen ze wel weer gaan zingen. Eerst willen ze hun aandacht en tijd gebruiken om de mensenrechtensituatie in de kampen onder de aandacht te brengen zodat er misschien veradnering op gaat treden voor de leefomstandigheden daar. 'We proberen de autoriteiten onder druk te zetten door veel brieven te schrijven en er veel over te vertellen, zeiden ze. Tijdens de winterspelen gaan ze niet naar Sotsji maar willen ze naar Mordovia, vertelden ze later in het TV programma Nieuwsuur. Daar zaten ze ook in het strafkamp.
Vrijdagochtend, 31 januari, hadden de vrouwen een gesprek met minister Timmermans van Buitenlandse Zaken. Hij blijft ervan overtuigd dat 'het blijven voeren van een dialoog' over mensenrechten het beste is. Zo heeft hij deze week met de Russische vicepremier Arkadi Dvorkovitsj 'uitvoerig' over mensenrechten gesproken en vandaag dus met Human Rights Watch. 'Hier blijven we mee doorgaan', aldus Timmermans (bron: de Volkskrant).
Het kabinet stuurt een zware delegatie naar Sotsji. Daar is in de afgelopen tijd veel kritiek op gekomen. Behalve premier Mark Rutte gaan minister Edith Schippers (Sport) en koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar de Spelen. Rutte benadrukte vorige week dat ze in de eerste plaats gaan om de sporters te steunen, maar dat het bezoek ook wordt aangegrepen om 'onze zorgen over de mensenrechten onder de aandacht te brengen'.
Bekijk de trailer van de verboden film Pussy Riot A Prayer die vanavond in de Balie getoond wordt.