Bij het doorzoeken van het hotel zijn de kamers van diplomaten betreden waaronder die van een Nederlandse diplomaat en van de vertegenwoordiging van Qatar. Verschillende bronnen melden dat de groep spullen uit de controlekamer van de EU-missie heeft meegenomen waaronder vuurwapens, kogelvrije vesten, computers, communicatie-apparatuur en documenten.
Het Franse beveiligingsbedrijf Argus is belast met de beveiliging van de 40 man sterke EUBAM missie. Deze missie helpt de Libische grensbewaking op orde te brengen. Directeur Herman Baumgartner van Argus erkent dat de groep in de controle-kamer van de EU missie is geweest, maar ontkent dat ze spullen hebben meegenomen. `Als we spreken over een wapen dat is afgepakt, moet u het maar eens praten Britse bedrijf Control Risks , dat de Nederlandse en Qatarese diplomaten beveiligt,’ zegt Baumgartner.
Control Risks wil geen uitspraken doen over wie haar klanten zijn en de verantwoordelijke voor Libië, Alexander Ramsay kan 'bevestigen, noch ontkennen’ dat een wapen van een van hun beveiligers in het Corinthia hotel is afgepakt.
De woordvoerder van buitenlandcoördinator Catherine Ashton, Sebastien Brabant, erkent dat de groep gewapende mannen in de controlekamer van de EU-missie binnen is geweest, maar stelt dat daar geen wapens aanwezig waren en dat er alleen twee kogelvrije vesten zijn meegenomen, die eigendom zijn van het beveiligingsbedrijf Argus.
Sociaal-democraat Ana Gomes lid van het Europees Parlement, en lid van de commissie Libie, spreekt van een `zeer ernstig incident’ en wil Ashton om opheldering vragen. Zij heeft ook vernomen dat de gewapende groep, die een arrestatiebevel voor de premier bij zich had, in de EU-missie binnen is geweest en dat ze wapens hebben meegenomen. Ze is zeer ontstemd dat de leider van de EUBAM missie, de Fin Antti Hartikainen, geen melding van het incident heeft gemaakt toen hij op 14 oktober het Europees parlement briefde.
De EU heeft overwogen om na het incident EUBAM uit Libië terug te trekken naar Malta. Daar werd om logistieke redenen (dagelijks naar Libië op en neer vliegen) vanaf gezien.