In verschillende landen in Oost-Europa wordt al weken gedemonstreerd tegen machtsmisbruik, corruptie of populisme. Staan we aan de vooravond van een nieuwe revolutiegolf? Een vierluik over democratisering in Oost-Europa in het radioprogramma Bureau Buitenland. Komende zondag deel 1: Bulgarije.

Hete herfst in Oost-Europa

In Bulgarije rommelt het al maanden. Bulgaren protesteren tegen corrupte politici, de verstrengeling van louche zakenlui met de politiek en eisen het aftreden van de regering. Sinds oktober is de universiteit bezet. De eis: de huidige regering moet weg. Ja, dit is van belang, vinden de jongeren van de zelf opgerichte groepen destructive creation en MOGA ('Ik kan'). Maar nog belangrijker is het om het heft in handen te nemen en zelf te denken en te doen, los van de politiek.

Want die heeft de afgelopen twintig jaar niets voor de Bulgaren gedaan en dat zal niet veranderen als de huidige regering opstapt. In Sofia schilderden de jongeren van destructive creation daarom een omstreden monument uit de communistisch tijd over: Sovjetsoldaten werden Amerikaanse striphelden. En in het dorpje Drjanovo, waar de helft van de bewoners naar het westen is vertrokken, proberen de jongeren van MOGA de bewoners te wijzen op al die dingen die ze zelf kunnen doen om Bulgarije weer leefbaar te naken.

Het zijn slechts kleine steentjes en misschien in de ogen van westerlingen heel normaal, maar in Bulgarije, waar apathie tot nu toe overheerste, zijn ze van cruciaal belang voor de verdere opbouw van de democratie, meent Tichomor Bezlov, analist bij het Instituut voor Democratische studies.

Journalist Hellen Kooijman reist al jaren door Bulgarije en maakte een reportage over de laatste ontwikkelingen. Staat Bulgarije, 24 jaar na de omwenteling, opnieuw aan de vooravond van een revolutie?

Vierluik in context

Voorafgaand aan deel 1 van het vierluik over democratisering in Oost-Europa een gesprek met Raymond Detrez. De historicus en journalist vertelt waarom het elan van vlak na de val van de Muur volledig is verdwenen in Oost Europa en de landen ieder op hun eigen manier kampen met populisme, corruptie en een gebrek aan democratie.

Vierluik: Revolutie langs de Donau

8 december: hoe de grootste goudmijn in Roemenië Rosia Montana de drijfveer is achter de eerste burgeropstand sinds de val van het communistische regime in Roemenie. Maker: Tijn Sadee en Mitra Nazar.

15 december: Een Hongaarse professor in de politieke wetenschappen voorspelt: Hongarije glijdt onder leiding van premier Viktor Orban af naar een autoritaire eenpartijstaat. Tijn Sadee onderzocht in Budapest uit of hij gelijk heeft.

22 december: Tsjechië kampt met politieke en economische instabiliteit. Corruptieschandalen stapelen zich op. De communisten winnen aan stemmen, maar de jongeren eten het liefst bij Amerikaanse fastfoodketens. makers Chris Kijne en Laura Postma gaan mee op een 'corrupt reistour' en spreken onder meer met studenten van het project 'Inventaris van de Democratie'.

Bureau Buitenland
zondag, Radio 1, 19.00-20.00 uur