8 november: Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op de dag van het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima Nederland de schuld gegeven van de arrestaties van de Greenpeace-activisten.
Enkele uren voor de ontmoeting van Willem-Alexander en Máxima met president Poetin zei de woordvoerder op een persbriefing: "De hele situatie is voor een groot deel veroorzaakt door niet-ingrijpen van de Nederlandse staat toen duidelijk was dat het schip de Russische economische zone binnenging met het doel om illegale activiteiten te ontplooien."
6 november: rechtszaak Internationaal Zeerechttribunaal (zie incident Greenpeace 19 sept)
6 nov: Een brief van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) aan de Tweede Kamer over het Nederlandse asielbeleid voor Russische lesbiennes, homo's, bi's en transseksuelen (LHBT's) valt slecht in Rusland.
In de brief, waarin Timmermans vragen beantwoordt over het asielbeleid voor Russische LHBT's staat onder meer dat 'de situatie van LHBT's in Rusland uiteraard wordt meegewogen bij de beoordeling van verzoeken om asiel'.
1 november: verhoor mishandeling Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch (zie 15 okt).
30 oktober: Buitenlandcommissie praat over vertrobelde relatie Nederland-Duitsland. Vraagt ook opheldering rond link van Edit Piaf (ik heb nergens spijt van), door Frans Timmermans op zijn facebookpagina gezet, een dag na het aanbieden van excuses over zaak Borodin.
15 oktober :
De Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch wordt in zijn huis gemolestreerd. Twee mannen die zich voordeden als elektricien, overvielen de diplomaat in Moskou in zijn eigen appartement. De mannen kladderden op een spiegel in het huis van de diplomaat een hart met de tekst 'LGBT', een internationaal gebruikte afkorting voor lesbiennes, gays, bi- en transseksuelen. Diplomaat Elderenbosch is homoseksueel, meldt NRC Handelsblad op 16 oktober. Hij is licht gewond geraakt.
10 oktober:
De Nederlandse overzichtstentoonstelling The Sotchi Project in Rusland gaat niet door. Het Moskouse kunstcentrum Winzavod, dat de expositie zou houden, heeft de samenwerking met de journalist Arnold van Bruggen en fotograaf Rob Hornstra opgezegd. Van Bruggen en Hornstra zijn al vijf jaar bezig met dit project, in september werd hen al een visum geweigerd om opnieuw naar de Kaukasus af te reizen.
9 oktober:
De Russische voedsel- en warenautoriteit schroeven de controles op zuivel en tulpen op.
5-6 oktober:
Arrestatie van Russische diplomaat Dmitri Borodin, tweede man op de Russische ambassade in Den Haag. Hij werd uit zijn huis gehaald en meegenomen naar het politiebureau op verdenking en mishandeling van zijn kinderen. Poetin reageert woedend, Nederland biedt excuses aan. Han Busker, van de politievakbond is daar woedend over. in Villa VPRO zegt hij: "Dit is de wereld op zijn kop. Agenten mogen geen onderdeel van een politiek steekspel worden." (zie onderin tijdlijn kopje Borodin).
september:
Minister van Onderwijs, Jet Bussemaker, opent in september de Mondriaan tentoonstelling in het Tretjamuseum in Moskou. Ze houdt een toespraak over Mondriaan en Kandinsky, over de tijdgeest. Over artistieke vrijheid en hoe die politiek aan banden gelegd kon worden. Haar Russische collega Vladimir Medinsky, staat te koken. Hij houdt zich in, maar beent zich later met tegenzin door de expositie heen en vertrekt snel weer.
19 september 2013-heden:
Twee Nederlandse Greenpeace-activisten, Mannes Ubels en Faiza Oulahsen, worden in Rusland gearresteerd tijdens een protest bij een Russisch boorplatform. Ook de andere 28 bemanningsleden van het Greenpeace-schip worden gearresteerd. Arctic Sunrise vaart onder Nederlandse vlag. Na dagenlang onduidelijkheid over de aanklacht worden op 24 sept de activisten beschuldigd van piraterij. Minister Timmermans probeert hen vrij te krijgen en begint een arbitragezaak bij het Internationaal Zeerechttribunaal (21 oktober).
Drie dagen later laat de Russische openbaar aanklager weten dat de Arctic 30 niet langer op basis van piraterij maar vandalisme wordt vervolgd. In Rusland kan je daar zeven jaar voor krijgen. De Nederlanders Faiza Oulahsen en Mannes Ubels zitten nog steeds vast in voorarrest, dat minimaal nog tot de tweede helft van november duurt.
Deze week komt de zaak voor bij het Internationale Zeerechttribunaal gestapt.
Een gesprek in OVT (zie tijdlijn) met zeekapitein Jaap de Jong, auteur van een boek over de geschiedenis van het zeerecht ‘See Rjocht yn ’e skiednis fan ’e skipfeart’.
juli:
Vier Nederlandse documentairemakers worden opgepakt, op verdenking van homoproaganda.De Nederlanders werkten aan een documentaire over de vrijheid van homoseksuelen in Rusland: '5000 roebel'. De vier kwamen snel weer vrij, door fouten in het proces verbaal.
10 juli:
Rusland doet geen verder onderzoek naar de dood van RTL Nieuws-cameraman Stan Storimans. De Russische autoriteiten hebben Nederland laten weten het boek te sluiten. Storimans kwam in 2008 om het leven tijdens de oorlog tussen Rusland en Georgië.
Nederlandse onderzoekers concludeerden dat hij het slachtoffer werd van een Russisch bombardement, maar volgens Rusland is daarvoor geen bewijs. Nederland hoopt nu dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens duidelijkheid zal scheppen. Jeroen Akkermans was met Storimans op reportage toen de cameraman snuevelde. Hij schreef er een boek over. Een interview met de journalist over Storimans kun je terugluisteren hieronder.
april:
De Russische president Poetin brengt een kort bezoek aan Nederland, in het kader van de opening van het Nederland-Rusland jaar. Tijdens zijn bezoek zijn er protesten tegen Poetin, die zich vooral richten op de verslechterde homorechten in Rusland. Minister president Rutte besprak de situatie met Poetin, maar hij was niet onder de indruk. Hij ontkende de discriminatie van homoseksuelen in Rusland. Poetin sloeg terug door te zeggen dat er in Nederland een vereniging voor pedofielen bestaat en dat er een partij bestaat in de Tweede Kamer die geen vrouwen toelaat.
februari:
Het Russsische parlement, de Doema, wil het aanmoedigen van homosekusaliteit in het openbaar onder minderjarigen verbieden. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken roept Moskou op die wet niet aan te nemen omdat het in strijd is met fundamentale mensenrechten. Zijn collega Lavrov is furieus. Vuurwerk.
januari:
zelfmoord Russische activist en asielzoeker Aleksandr Dolmatov in detentiecel in Nederland. De Rus had politiek asiel aangevraagd, maar dat werd afgewezen. Hij stond bekend als actief lid van de oppositie van Poetin. Al eerder had hij een poging gedaan, maar daarna kreeg hij geen hulp in het detentiecentrum. Door de zelfmoord stond de positie van staatssecretaris Fred Teeven ter discussie. Had hij gefaald? In het Politieke Vragenuur van Villa VPRO geven politieke verslaggevers hun ongezouten mening. Hij mag uiteindelijk blijven.