Alle dagen nieuw bloedvergieten in Irak went, helaas, maar de nasleep van de oorlog tegen Saddam Hoessein en zijn regime kan niet anders dan afschuwelijk worden genoemd. Onder aanvoering van George W. Bush en Tony Blair is in 2002 onder valse voorwendselen – Irak zou massavernietigingswapens hebben – een oorlog begonnen die minstens honderdduizend Irakezen het leven heeft gekost en ook na het vertrek van de Amerikanen en Britten als bloedige burgeroorlog voortduurt. Het enige echte pluspunt: Saddam Hoessein is niet meer. In december 2003, acht maanden na de val van zijn regime, werd de voortvluchtige dictator aangetroffen in een onderaards hol, waarna hij eind 2006 in Irak werd geëxecuteerd.
Tien jaar na de val van Saddam stelde productiehuis Brook Lapping volgens beproefd recept – alle hoofdrolspelers bevragen en in de montage quasi op elkaar laten reageren – de driedelige documentaire The Iraq War samen, waarin de aanleiding voor de inval in Irak, de val van het regime en de wrede nasleep van de oorlog worden behandeld. Het drieluik onder regie van Norma Percy, die eerder goed was voor bekroonde documentaires als Putin, Russia and the West, Israel and the Arabs en The Death of Yugoslavia, werd in mei uitgezonden door de BBC en is nu te zien in VPRO Import.
Hoge politici, militaire functionarissen en andere ingewijden uit de VS, Groot-Brittannië en het Irak van voor en na Saddam, onder wie vicepremier Dick Cheny, premier Tony Blair, minister van Buitenlandse zaken Colin Powell en zijn Irakese ambtgenoot Naji Sabri, proberen de vraag te beantwoorden hoe het zo mis heeft kunnen gaan. Ze vertellen over de sleutelmomenten in de oorlog; hoe ze worstelden met ingrijpende beslissingen en met elkaar, en hoe ze er zo naast konden zitten inzake Saddams non-existente massavernietigingswapens. Hun getuigenissen worden afgewisseld met archiefbeelden, terwijl verteller Alex Jennings de gebeurtenissen op gedempte toon maar dwingend aan elkaar last.