We zeggen het niet vaak, maar in het geval van de Verenigde Staten is het maken van een 'best of' bijna ondoenlijk. Onze makers komen er al decennia en doorkruisen oost-west en noord-zuid. We spreken met schrijvers, bevlogen politici, arbeiders, milieuactivisten en sterren. Eigenlijk zouden we 51 parels moeten kiezen, uit elke staat eentje, die houdt u van ons tegoed. Voorlopig hebben we maar geloot. Gelukkig hebben onze collega's van 2Doc en Andere Tijden ook al een paar prachtige pareltjes op hun site staan. Aanrader!
Verenigde Staten
Het land van ongebreideld patriottisme en kapitalisme, van de melting pot, van het platte entertainment, van het christenfundamentalisme en van de onbeperkte mogelijkheden. Als je maar hard werkt, kom je er wel. Of niet meer?
The Presidential Podcast
Verkiezingen, verkiezingen, verkiezingen. De Amerikaanse kranten staan er dagelijks vol mee, maar ook de internationale media kijken met interesse naar de strijd om het presidentschap. Wordt het Hillary Clinton, Donald Trump of toch nog Bernie Sanders? In de tweewekelijkse Presidential Podcast bespreken NRC-redacteur Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne de laatste ontwikkelingen in de race naar het Witte Huis.
De ontluistering van Amerika
Chris Kijne spreekt in Bureau Buitenland met de Amerikaanse journalist George Packer over De ontluistering van Amerika (The Unwinding: An Inner History of the New America, 2013). Aan de hand van prachtige portretten van mensen die midden tussen de puinhopen leven schetst hij het onstaan van een ander Amerika tussen 1978 en 2008, het jaar van de crisis. Een college Amerikanistiek van tien minuten waarin je leert dat Amerika van links naar rechts en weer wat naar links opschuift en dat er ook voor de burgers zelf uiteindelijk niet veel verandert.
Diogenes: McWorld
Een uitzending die al zeventien jaar oud is en toch hoog actueel door het opkomende extremisme. De ‘American Dream’ wankelt, aldus politicoloog Benjamin Barber. De vrije markt is volgens hem uitsluitend gefixeerd op winst en ongeschikt voor de instandhouding van een samenleving. Door het hele programma een interview met Barber over zijn boek Jihad versus McWorld waarin beschreven wordt hoe het bedrijfsleven (McWorld) terrorisme en extremisme (jihad) over zich zal afroepen waardoor beschaving en democratie ernstig in gevaar komen; de destructieve krachten van kapitalisme, vrijhandel en commercie; de noodzaak van controle op het bedrijfsleven door een sterke overheid.
In Amerika: Geert Mak
Op 23 september 1960 vertrok de legendarische schrijver John Steinbeck voor een reis door zijn eigen land: de Verenigde Staten van Amerika. Op het uur af vijftig jaar later begint Geert Mak aan een tocht in zijn voetspoor. Om net als Steinbeck de balans op te maken: hoe is de Shining City On The Hill er vijftig jaar later aan toe? Welke dromen joegen de Amerikanen na en wat is daarvan terechtgekomen? Mak schreef er een boek over, Reizen zonder John. Tegenlicht spreekt hem aan de vooravond van de laatste Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Boeken op reis: David Sedaris
In 2013 trekt Wim Brands de wereld over voor zijn zesdelige serie Boeken op reis. Daarvoor doet hij maar liefst vier keer de Verenigde Staten aan: met Annie Proulx (Mijn leven op Bird Cloud Ranch), Claire Vaye Watkins (Battleborn), Lionel Shriver (We Need To Talk About Kevin) en humorist David Sedaris (Me Talk Pretty One Day). Hij is een van de populairste schrijvers van de VS. Sommigen vergelijken zijn humor met die van Woody Allen, Wim Brands ziet overeenkomsten met Mark Twain. Brands: 'Zijn schrijverschap is als een bewegend eiland waarop zijn tics en neuroses als vrolijke pinguïns heen en weer lopen.'
Amerika en de wereld
Ook buiten de eigen landsgrenzen is de invloed van Amerika voelbaar. Van een Hooters-bar in Beijing tot een Harley Davidsonclub in Shanghai en een American Football-team in Kirgizië: in deze aflevering van Metropolis zien hoe we Amerika nog altijd het meest geliefde - en gehate - land is ter wereld.
De impact van 9/11
Het is alweer even geleden en inmiddels staat er alweer een nieuw gebouw op de plek waarop de twee WTC-torens werden neergehaald in 2001. Tien jaar na dit drama stelt Tegenlicht de vraag: Wat gebeurde er in de VS op 12 september 2001, the day after? Drie prominente Amerikanen - een militair, een diplomaat en een politicoloog - blikken terug.
Het mag geen verrassing heten dat Tegenlicht inmiddels een heel dossier aan Amerika-uitzendingen heeft weten op te bouwen. Van de cyber-utopisten in Silicon Valley tot de invloed van conservatieve christenen op de politiek en de Amerikaanse droom in Californië: Tegenlicht bezoekt, onderzoekt en verwondert zich over de Verenigde Staten. Bekijk ook hun dossier hier.