Wat gebeurde er ook alweer in 1994? Tijdens de genocide in 1994 worden een miljoen mensen -vooral tutsi's- gedood. Een even groot aantal is de afgelopen jaren berecht voor een van de twaalfduizend volkstribunalen. Antwoord op het waarom van dit drama krijgen de overblijvers waarschijnlijk nooit. Daar is ook de hoofdrolspeler in de documentaire van Kees de Groot van Embden zich in 1995 al van bewust: een tutsi die vrouw en kinderen verloor. Van Embden en Jos de Putter interviewen voor Diogenes drie verdachten. Voordat je gaat kijken, lees er hier in een interview met Kees meer over.
Rwanda
In het midden van Afrika ligt Rwanda, omsloten door stille meren en fraaie bergruggen. Een land van grote schoonheid. Hutu's en tutsi's zijn weer gewoon elkaars buren en toch is de herinnering aan de genocide van twintig jaar geleden nog springlevend, merken de makers die over het land berichtten.
Nooit Meer Slapen: 'Love Radio' uit Rwanda
Tijdens het drama in 1994 speelt het medium radio een belangrijke rol. Via de radio wordt opgeroepen tot geweld, tegenwoordig luistert in Rwanda iedereen via hetzelfde medium naar de soap 'Nieuwe Dageraad' die verzoening tot doel heeft. Journaliste Eefje Blankevoort en fotografe Anoek Steketee onderzoeken de soap in het hedendaagse Rwanda.
Tegenlicht: het beloofde land
Hoe bouw je na zo'n drama een land opnieuw op? De president, de minister, de rechter, de ambtenaar, de soldaat, de ondernemer, de journalist en de leraar geven hun visie. Stuk voor stuk voormalige vluchtelingen die na 1994, samen met honderdduizenden anderen, zijn teruggekomen om hun land opnieuw op te bouwen en aan de spiraal van geweld een eind te maken. George Brugmans van VPRO’s Tegenlicht ziet in het land van de duizend heuvels hoe de erfenis van het verleden, de dromen over de toekomst en de realiteit van het heden er met elkaar in de knoop zijn geraakt.