Portugal

Portugal is een van de weinige landen waar na decennia de militaire dictatuur zonder bloedvergieten over ging in een democratie. Met de Anjerrevolutie brak een nieuwe tijd aan, van economische groei, en genieten van port en fado. Hoewel het land volop kampt met faillissementen en werkloosheid, bleef de dreigende 'Griekse crisis' uit.

In Europa: Portugal 1974

De twee leiders van de Anjerrevolutie, de coup die in 1974 de dictator van Portugal ten val bracht, waren in alles elkaars tegenpool. Vitor Alves was de bedachtzame, bij wie de jarenlange koloniale oorlog in Afrika zijn sporen had achtergelaten. Otelo Saraiva de Carvalho was de typische revolutionair; charmant en met een vlotte babbel. Beiden betaalden een hoge prijs voor hun deelname aan de staatsgreep. Vitor moest zijn eigen schoonvader verraden, die onder de dictator opperbevelhebber was van de marine. Otelo werd zo links dat zijn eigen kameraden zich gedwongen zagen hem gevangen te zetten. Na de coup droomden ze in Portugal even van een land waarin alles van iedereen zou zijn. Boeren bezetten het land van de grootgrondbezitters, arbeiders de fabrieken. Maar lang zou het linkse avontuur niet duren.

De 747-documentaire: De kist van Pessoa

Wie een paar dagen naar Lissabon gaat komt hem overal tegen; Fernando António Nogueira Pessoa. Hij is een van de belangrijkste dichters in de Portugese literatuur en wellicht een van de meest betekenisvolle dichters uit de twintigste eeuw. Michaël Stoker neemt je in deze documentaire uit 2002 mee in zijn onderzoek naar het prozawerk van Pessoa. Een half jaar heeft hij daar in Portugal aan gewerkt. Lukt het hem de mysterieuze kist met meer dan 27 duizend manuscripten van Pessoa te vinden?

Slag om Europa: Hollands kraanwater in de uitverkoop

Hoe lang duurt het nog dat na de energie en telefonie ook het drinkwater wordt geprivatiseerd? Teun van de Keuken en Roland Duong duiken in De Slag om Europa diep in de Haags-Brusselse lobby en reizen af naar Portugal waar de privatisering van het drinkwater in volle gang is. Moeten we ons zorgen maken?