Op de dag dat de compound van Kadhafi in Tripoli viel, pikte een Libische rebel de pet van de dictator uit diens slaapkamer. Uitgelaten verscheen de jeugdige revolutionair vervolgens voor de tv-camera’s en vertelde over zijn hoop op een nieuw, rechtvaardiger Libië. Een paar uur later was het aanstekelijke clipje van de rebel met Kadhafi's pet de wereld overgegaan. Hoe zou het de jonge vrijheidsstrijder sindsdien zijn vergaan, vraagt documentairemaker Jeroen van Bergeijk zich een jaar na het begin van de revolutie zich af. En waar is die pet gebleven?
Libië
Tientallen jaren waren Kadhafi en zijn familie heer en meester van het Noord-Afrikaanse land. Rustiger en veiliger werd het er na zijn dood niet op. Bijna elke dag zijn er overvallen, stammen in het zuiden vechten met elkaar en Islamitische Staat zwaait de scepter. Een zooitje dus en toch zouden Libiërs niet terug willen, want 'we zijn wel vrij'.
Bureau Buitenland: stemmen uit Libië
In dit verslag belt en skypt verslaggever Abdou Bouzerda met 'gewone' mensen in Libië en vraagt hen hoe zij overleven in die politieke chaos, zoals wij al in het intro beschreven. Over het spanningsveld tussen vrijheid en veiligheid en beladen theekransjes met vriendinnen. Arabiste Nicolien Zuijdgeest reageert en vertelt over haar eigen ervaringen in het land waar iedereen om 16 uur al weer binnen moet zijn. Ze was onlangs in Tripoli als trainer, namens een Duitse en Franse organisatie.
reportage: de revolutie van Libië (1969)
Tenslotte nog eentje van heel lang geleden, van de beginjaren van Moammar Kadhafi. Deze docu is al 45 jaar oud en werd een jaar na de staatsgreep gemaakt. De (charmant ogende) Kadhafi was 27 jaar toen hij door een staatsgreep met tien officieren de koning afzette en de leiding overnam. Ze waren de uitbuiting en politieke terreur zat. Roelof Kiers maakte kort er na deze reportage. Met een charmant ogende en populaire Kadhafi dicht op de huid.