Kenia

Kenia huist 'the Big Five' in de mooiste wildparken van Afrika en wordt door de vondst van oude menselijke resten vaak 'de bakermat van de mensheid' genoemd. Land van politieke onrust tussen volken ook, nadat het onafhankelijk werd van Engeland in 1963. Maar binnen Afrika de absolute voorloper als 'silicon valley' van het continent. Duurzaam koken? Kenianen hebben aan de zon genoeg!

Metropolis: de zon als gasfornuis

Wie meer wil weten over de eigenaardigheden in Kenia zou een lekker avondje de reportages van BerthaBaraka en Carren moeten bekijken, onze twee correspondenten van Metropolis. Meer dan vijftig filmpjes maakten ze voor ons. Hoewel niet spannend, sexy of bizar, vinden we bovenstaand filmpje uit de aflevering zonaanbidders wel intrigerend. Baraka volgt een Keniase vrouw die laat zien hoe ze zonder brandstof of hout eten klaar maakt. Het is een soort slow-tv.. en dat terwijl de maaltijd binnen 30 minuten op tafel staat! Probeer het zelf ook eens uit met haar tips in je achterhoofd op een hete zomerdag. De nieuwe duurzaamheid komt dus uit Kenia.

Windmolens in Kenia

De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO heeft miljoenen euro’s gestoken in een prestigieus windmolenproject in Kenia. Maar de plaatselijke bevolking mort: de grond waar de windmolens worden gebouwd, was tot voor kort gemeenschappelijke grond waar lokale herders leven. Critici zeggen dat de grond niet volgens de regels is verpacht aan het windenergiebedrijf, en zijn een rechtszaak begonnen. Argos onderzocht de zaak en sprak onder meer met vertegenwoordigers van de FMO en de inheemse bevolking.

Tegenlicht: Access to Africa

Afrika is nu nog het continent met de meeste ‘white spots’ , plekken zonder internet of mobiele telefoon aansluiting. Maar niet voor lang meer. In ‘Access to Africa’ kijkt Tegenlicht welke gevolgen deze digitale revolutie heeft voor de bewoners van dit continent.Van alle Afrikaanse landen is Kenia digitaal het verst ontwikkeld zien we in de uitzending. De vorige regering zette er dan ook hoog op in en liet buiten de hoofdstad Nairobi het hypermoderne zakencentrum Konza City bouwen. Die stad moest de Afrikaanse tegenhanger van Silicon Valley worden: Silicon Savannah. De iHub in het zakencentrum van Nairobi huisvest 150 startups. De komende twee jaar wil de overheid 180 duizend banen creëeren.. Opnieuw inspirerend.

Holland doc: mijn zwarte moeder

Koert Lindijer is correspondent in Afrika voor onder meer NRC Handelsblad en het Radio 1 Journaal. Ooit verscheen in zijn dromen zijn zwarte moeder die hem meenam over de savanne. Al meer dan twintig jaar vindt hij broederschap bij de Samburu's in Kenia. Onder hen heeft hij twee bijzondere vrienden. Lonis, leeftijdgenoot, hoeder van de tradities. En de jongere Kasao, een revolutionair in zijn stam. Opgewassen tegen de nieuwe omstandigheden van droogte en overbevolking, doordat hij van zijn aangeboren kennis van de natuur zijn vak heeft gemaakt. Koert, Lonis en Kasao zijn de hoofdpersonen in deze documentaire. Geïnspireerd door de boeken en verhalen van Lindijer ging Fred van Dijk met de drie vrienden op zoek naar een Afrika dat binnenkort niet meer in deze vorm te vinden zal zijn. Een documentaire van Fred van Dijk.

De wereld in zeven dagen: Liefde in Kenia

In deze aflevering van De wereld in zeven dagen wordt de liefde ontrafeld in het leven van een Keniaanse man die leeft met twee vrouwen. Hoe verhoudt zijn liefdesleven zich met de levens van 'gewone' gezinnen uit Turkije, Brazilië, de VS, Rusland, China en ons eigen land? En wat is gewoon? Is dat voor iedereen hetzelfde, gaat het om toewijding, genegenheid, seks of vooral over economische zekerheid, traditionele waarden of religieuze opdracht? Kortom: liefde kent vele gezichten.