De maffia is niet alleen in Italië, maar wereldwijd een probleem. Het onderzoeksprogramma Argos meldt in 2010 al dat beruchte misdaadorganisaties als de ‘ndrangheta' uit Calabrië stevig in Nederland zijn geworteld. Bewijzen kwamen later: in het najaar van 2013 werd zelfs een belangrijke maffiabaas opgepakt in Nieuwegein! Een spannend radioverslag van maker Eric Arends en Italië-correspondent Angelo van Schaik. Meer onderzoek over de maffia van deze makers luister je hier.
Italië
Voor duizenden vluchtelingen is Italië een mogelijke toegang tot Europa en een beter leven. Europeanen kennen Italië daarentegen vooral van de onrust in de politiek en de economische problemen. Ondertussen paraderen de modellen op de catwalk van Milaan, nemen toeristen Venetië over en gaat de maffia zijn gang in Napels en op Sicilië.
Tegenlicht: Beppe Grillo
De Italiaanse politiek kenmerkt zich door markante figuren. Jarenlang konden we genieten van Silvio Berlusconi; mediamagnaat, eigenaar van AC Milan en driemaal premier tussen 1994 en 2001. Hij stond vele malen voor de rechter. Op verdenking van corruptie of seks met minderjarigen bijvoorbeeld. In het laatste geval werd de tv-ondernemer vrijgesproken door gebrek aan bewijs.
Maar goed voor zijn imago was het niet. Een voorname luis in de pels is Beppe Grillo, activist, blogger, komiek en (inmiddels gedesillusioneerd) politicus. Door zijn kritiek op de oude Italiaanse politiek werd hij een paar jaar geleden verbannen van de televisie. Hij vertelt in Tegenlicht Talks over de absurditeiten van de Italiaanse en Europese politiek. Tegenlicht liet hem in 2010 ook de serie 'Aanval op Europa' van commentaar voorzien. 'Jullie zien ons als spaghettivreters, maar wij zijn heel gevaarlijk'.
Slag om Brussel: made in Italy
Onthullend: de mooie en dure Italiaanse mode is zijn geld lang niet altijd waard. Illustere merken als Armani, Gucci en Prada laten hun pakken tegenwoordig in lagelonenlanden in elkaar naaien. Uit Italië zelf komen kleren van minder gerenommeerde huizen. In overvolle naaiateliers zijn het geen charmante Italiaanse mama's die naald en draad hanteren maar illegale Chinese families, die zich kapot werken voor het 'made in Italy'- label in onze kleren. Teun van de Keuken en Roland Duong bezoeken Prato, de grootste Chinese stad van Europa, en zien hoe Illegale Chinezen worden opgepakt bij een grootscheepse politie-inval in een naaiatelier. Het Bangladesh van Europa.
Lampedusa, een eiland in de frontlinie
Het was meer dan zomaar de naam van een eiland. Lampedusa stond afgelopen jaren symbool voor de ontelbare hoeveelheid reddeloze vluchtelingen die hun heil zochten in Europa. Sinds enige tijd komen de vluchtelingen niet meer alleen over zee, maar ook over land. Toch staat Lampedusa nog altijd gebeiteld in de jongste collectieve herinnering van Europa. Wat Europa nu in paniek brengt, begon op Lampedusa.
Op zoek naar God in Vaticaanstad
Anna van 't Hek en Alette van Zwieten, twee jonge documentairemakers van VPRO Dorst, ervaren leegte in hun leven. Ze zijn benieuwd of God een oplossing kan bieden. Kun je als je atheïstisch bent opgevoed nog wel geloven in iets dat groter is dan jezelf? Anna en Alette onderzoeken deze vragen in het hol van de leeuw: Vaticaanstad.
Metropolis TV heeft ook een eigen correspondent in Italië, namelijk Christine.