Israel/Palestina

Berichtgeving over Israël en de Palestijnse Gebieden ligt altijd uiterst gevoelig. Documentaires, reportages en debatten die de VPRO uitzendt over het conflict tussen Joden en Palestijnen leveren vanuit beide kampen steevast boze mails en brieven op. De makers hebben echter onafhankelijkheid hoog in het vaandel staan. Wel blijven we de gebeurtenissen kritisch toetsen als het gaat om universele afspraken rond schending van mensenrechten en VN-verdragen.

Tegenlicht: de kolonisten van Hebron

Midden in het centrum van Hebron, een stad van 120.000 Palestijnen, hebben zich 800 Joodse kolonisten gevestigd. Voor de kolonisten is Hebron, waar aartsvader Abraham zijn tombe heeft, een heilige stad in het aan hen beloofde land. Zij worden dag en nacht beschermd door een overmacht aan Israëlische soldaten. De jonge Israëlisch-Nederlandse filmmaakster Esther Hertog huurde er een caravan en observeerde het dagelijkse leven: een confronterende mix van religie, soldaten, religieus gedreven kolonisten en hun spelende kinderen. Een absurdistische werkelijkheid. Esther won met deze documentaire bij het IDFA Filmfestival in 2012 de prijs voor beste Nederlandse documentaire en beste debuut.

Boeken op reis: David Grossman

Waarom wil je wonen in een land waar haat en argwaan altijd aanwezig is? Een van de beroemdste auteurs in Israël, David Grossman, geeft daar antwoord op in Boeken op Reis. Zijn boeken worden goed ontvangen door zowel Arabieren als Joden. Grossman schrijft niet alleen, maar zet zich er ook voor in om Arabieren en Joden dichterbij elkaar te brengen.

Grossman weet van dichtbij welke gevolgen haat tussen de twee groepen kunnen hebben. Hij verloor zijn zoon, die als dienstplichtig soldaat dienst deed in 2006 tijdens de Libanon-oorlog. Uri werd geraakt door een granaat van Hezbollah. Wim Brands reist af naar Israel om met hem wandelend (want zonder wandelen kan Grossman niet schrijven) langs de randen van Jeruzalem te vertellen over zijn verlies en machteloosheid. Grossman: 'Als de mensen nou maar eens beseften dat we hier tijdelijk zijn, niet meer dan gasten op deze aarde. Dan zouden we misschien wat aardiger zijn voor elkaar.' Een openhartig en intiem gesprek tussen twee boekenliefhebbers.

Tegenlicht: de Israel lobby

Hoe oneindig is de Israëlisch-Amerikaanse vriendschap? Houden de Verenigde Staten Israël staande? En hoe lang gaan ze er nog mee door? Mag je in Amerika daar wel kanttekeningen bij plaatsen, of is de pro-Israël lobby financieel en politiek zo sterk dat de relatie tot Israël taboe is? En wat gebeurt er met hen die het onzegbare toch aan de kaak durven stellen?

Metropolis TV: feesten op de Westelijke Jordaanoever

Een keer per jaar, op 15 maart, zetten de joden uit de nederzetting Hebron op de Westelijke Jordaanoever de bloemetjes buiten. Tot ergernis van de Palestijnen.

Metropolis TV heeft ook een eigen correspondent in Israël, namelijk Yoav.