De grootste democratie en binnenkort ook het meest aantal inwoners ter wereld. De redactie koos voor India daarom geen drie maar vijf mooie parels uit die VPRO'ers ooit over dit land maakten.
India
Ontwikkelt India zich tot een regionale en mondiale supermacht? Wat zijn daarvan de gevolgen? Angst voor nog meer tegenstellingen tussen kasten en religies groeit. En dan zijn er nog de boze buren: Pakistan en China.
Van Bihar tot Bangalore: de pijnlijke waarheid
India staat bol van rituelen en tradities. Die zorgen helaas niet voor verbinding van het volk, maar vergroten eerder de tegenstellingen. Tussen geloven en standen. In de uitzending 'de pijnlijke waarheid', uit zijn serie van Bihar tot Bangalore, gaat Jelle Brandt Corstius op onderzoek uit in de stad Godhra, waar in 2002 op grote schaal rellen uitbraken tussen moslims en hindoes. De huidige premier Modi speelde daar een omstreden rol in. Brandt Corstius viert er ook Holi, de dag waarop alle hindoes verfpoeder naar elkaar gooien.
De Nieuwe Wereld: Even India bellen....
Deze documentaire gaat over de toenemende verplaatsing van kantoorwerk vanuit de VS en Groot-Brittannië naar India (Nederland doet hier trouwens ook aan mee). De gangbare clichés over India worden doorbroken; arm is niet langer arm meer. Althans voor sommigen dan. Het zet je echt aan tot denken; wie is in deze uitzending nu de echte winnaar?
Roel van Broekhoven en Olaf Oudheusden wonnen met deze documentaire de Dick Scherpenzeel Persprijs 2001 voor ‘de beste berichtgeving over niet-Westerse landen in de Nederlandse media’.
Villa VPRO (radio): Looking for Mister Li
In de nieuwe wereld worden China en India vaak in één adem genoemd als de groei-economieën van Azië. Twee landen met elk meer dan een miljard inwoners en een economische groei die hoger ligt dan welk Europees land dan ook. India loopt vooralsnog duidelijk op China achter in ontwikkeling. Er zijn zelfs mensen die vinden dat er in India helemaal geen ontwikkeling gaande is, behalve voor een kleine bovenlaag. Verslaggeefster Djoeke Veeninga gaat op zoek naar Mr. Li in India.
Looking for Mister Li is een 16-delige reportageserie over de zon- en schaduwkanten van globalisering, met de opkomst van China als rode draad. Behalve India reisden verslaggevers ook naar Venezuela, de Verenigde Staten en Zambia. Allemaal op zoek naar Mr.Li. De serie is een samenwerking geweest tussen de Wereldomroep en de VPRO.
Klimaatjagers: de gletsjers van de Himalaya
India kent extreme droogte in het zuiden, maar ook vruchtbare oerwouden in het noorden, zoals de noordoostelijke provincie Assam. En tegen de grens van Nepal het indrukwekkende Himalayagebergte. Avonturierster Bernice Notenboom neemt in de serie Klimaatjagers de kijker mee naar de enorme zoetwatervoorraden in de gletsjers van de Himalaya. Eén miljard mensen zijn afhankelijk van het water uit dit hooggebergte. Spectaculaire beelden van een wereld waar je zelf niet snel komt.
nooit meer slapen: voorbij de bollywoodclichés
India groeit als economische wereldmacht, maar hoe zit het op cultureel gebied? Maarten Westerveen gaat op zoek naar 'het India voorbij de Bollywoodclichés' en spreekt met twee Nederlanders die zich met de actuele Indiase cultuur bezighouden: Ricardo Burgzorg van het India Film Festival en choreografe Kalpana Raghuraman.