Nederland heeft een toenemend tekort aan hoogopgeleide onderzoekers in de technische en exacte vakken. Dit dwingt bedrijven en kennisinstellingen steeds vaker ver over de grens personeel te zoeken. Twee jonge Nederlandse onderneemsters zien een gat in de markt en starten een recruitment agency dat Chinees toptalent naar Nederland haalt. In Shanghai laten zij aan ons zien hoe zij te werk gaan. Na een intensieve selectiestrijd blijven er van de tientallen kandidaten uiteindelijk vijf over die in Nederland aan de slag gaan. Een verslag van een talentenjacht waarbij dit keer geen zangcarrière maar een wetenschappelijke carrière de inzet is.
China
Geen enkel land groeit economisch zo hard als China. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. De VPRO radio en tv richtten zich vooral op de keerzijde van de cocktail van communisme en kapitalisme: het verzet van het volk tegen milieuvervuiling, corruptie, onderdrukking van minderheden en slechte arbeidsomstandigheden.
China & De Barbaren in Buitenhof
Sinoloog en zakenman Henk Schulte Nordholt is auteur van het boek China & De Barbaren, het verzet tegen de westerse wereldorde (2015, Querido). Jonge mensen kennen China niet anders dan het land waar de economie onstuimig groeit, maar dat is anders geweest. Met pijn denken zij liever niet terug aan de Eeuw van de Vernedering waarin ze door Japan en de Britten flink op hun nummer werden gezet. Schulte Nordholt licht enkele details van zijn boek uit in de uitzending van Buitenhof. Want wie zijn toch die Barbaren? Wie meer wil weten welke invloed de geschiedenis heeft gehad op China en welke rol dat speelt bij het zoeken van een nieuwe identiteit voor de communistisch-kapitalistische staat moet echt even luisteren.
Hollanddoc: het China onder Mao Zedong
De Chinezen die nu miljoenen en miljarden verdienen, zaten in de schoolbanken toen VPRO-maker Roelof Kiers in 1971 langs kwam. Hij was de eerste Nederlander die in het land mocht filmen. Zoals meer linkse intellectuelen koesterde de documentairemaker een lichte sympathie voor het communistische China. Kiers keek binnen op verschillende scholen waar toen nog elke dag een uur uit het Rode Boekje van Mao Zedong werd gelezen. Kiers heeft veel reportages mogen maken in China.
Bureau Buitenland: Het gele gevaar wordt groen
China groeit, maar de vervuiling neemt ook toe. Het roer moet om en de ambities zijn er wel, zoals in Shenzhen. Deze metropool, die bekend staat om talloze productiefabrieken, wil nu een ecostad worden. De Nederlandse stedebouwkundige Neville Mars en wetenschappers van de TU Delft hebben het eerste ontwerp al klaar. Maar wat is een ecostad eigenlijk? En hebben we het hier over een duurzame oplossing of is het enkel windowdressing? Programmamaker Ellen van Dalen maakte voor Bureau Buitenland twee delen over eco-China: eentje in het noorden, waar de kolenmijnen de hele dag door voor smog zorgen en het zuiden waar in de economische zone wordt gewerkt aan een ecologische gordel.
Sunny side of sex: het vrouwenrijk in China
Op de grens tussen China en Tibet, in het Himalayagebergte leert Sunny Bergman het vrouwenrijk van de Mosuo kennen. Hier delen geliefden enkel het bed; daar past geen huishoudelijke rompslomp bij. Deze uitzending vormt een onderdeel van het vierluik Sunny Side of Sex. We leren van haar nieuwe frisse denkbeelden over sex uit Oeganda, India, Cuba en dus China. Deze serie werd uitgezonden in en won in 2011 de Dick Scherpenzeelprijs. De jury: 'Een perfect verhaal van durf en persoonlijke aanpak, ongetwijfeld gesteund door goeie research van betrokken anderen.'