Brazilië
Brazilië groeide afgelopen jaren economisch hard, maar niet gelijkmatig: vooral het zuiden profiteert, het noorden is armer. De onrust over deze kloof is groot en leidt regelmatig tot spanningen. Ondertussen blijft het land uitmuntende voetballers leveren en wordt nergens zo uitbundig carnaval gevierd.
Tegenlicht: De kapitale kracht van geluk (2013)
De Braziliaanse topondernemer Ricardo Semler doet dingen graag anders. Teveel regels en druk van bovenaf staan volgens hem de creativiteit van de werknemer in de weg. Semler leidt een democratisch bedrijf waarin de werknemers hun eigen werktijden, baas en salaris bepalen. Semlers hoop is dat elke werknemer zo gelukkiger wordt. De aanpak maakt hem in ieder geval schatrijk. Kijk naar dit portret van Semler in Tegenlicht, van de hand van Kees Brouwer. Inspirerend!
Who Are The Champions? (2014)
Brazilië stond twee jaar geleden op zijn kop voor het WK voetbal – en staat dat deze zomer ongetwijfeld weer voor de Olympische Spelen. In de interactieve documentaire Who Are The Champions? onderzochten Woord, NRC Handelsblad en Submarine in 2014 de echte verhalen achter het WK voetbal. Zo ging OVT-programmamaakster Laura Stek de straat op rond het Macarenãstadion om met omwonenden te spreken over de invloed van het WK op hun leven. Neem een kijkje in en om de stadia van Rio de Janeiro en Johannesburg en beluister meer interviews hier.
Brazilianen en seks: Amor met een snor (2014)
Stef Biemans gaat in Amor met een snor op zoek naar de magie achter de liefde bij latin lovers. In het vijfde en laatste deel bezoekt hij Brazilië. Juist deze uitzending zorgde voor heel uiteenlopende reacties. Sommigen vinden dat Stef, die wil weten waarom Brazilianen van alle wereldburgers het meest van seks houden, alleen maar clichés wil bevestigen en een karikatuur maakt van de situatie. Wij vinden deze uitzending misschien wel het meest hilarisch.
Stef steekt zijn verbazing niet onder stoelen of banken: hij bestudeert de (uitersten van de) liefde door een antropologische bril. De gesprekken gaan daarbij niet heel diep, maar plat is het zeker niet. Met schitterend camerawerk van Hans Pool.
De wereld in zeven dagen (2015)
Hoe heeft de wereld lief? Hoe gaat ze om met hun werk en hun familie? Die vraag beantwoordt het programma De wereld in zeven dagen aan de hand van zeven verschillende landen, culturen, normen, waarden, geloven en geschiedenis. Als vertegenwoordigers van Brazilië ontmoet je de familie Berberian: een hecht gezin waar familie, geloof en hard werken voorop staan.
Klimaatjagers: de Amazone (2013)
Journaliste Bernice Nooteboom moest er vroeg haar bed voor uit en stond om half vijf 's ochtends al aan de top, waar ze een wonderschoon uitzicht zag van het ontwakende Amazonewoud. Zelfs vanaf je luie stoel zo adembenemend dat je meteen in het landschap wordt gezogen.
Nooteboom duikt in Klimaatjagers het oerwoud in met twee wetenschappers, die normaal altijd achter hun bureau zitten: de verbazing op hun gezicht als ze opeens de gevolgen van ontbossing ècht zien is mooi om te zien. Waarom bekijken: vanwege de mooie beelden en de heldere uitleg die beide wetenschappers geven over de gevolgen van klimaatverandering.
Bureau Buitenland: Dilma Rousseff for President (2014)
In oktober 2014 zijn er verkiezingen die nipt gewonnen worden door zittend president Dilma Rousseff. Rousseff's arbeiderspartij PT is vooral populair in het noorden. Correspondent Katy Sheriff bekijkt wat Rousseff wel en niet bereikt heeft. Ze neemt je mee naar die plek en je krijgt een goede indruk van wat de politiek betekent voor de gewone man en vrouw.
Naast verschillende reportages maakte correspondent Katy Sheriff voor Bureau Buitenland ook een viertal audiokaarten van megastad São Paulo. Zo hoor je in het eerste deel een processie ter ere van São Benedito, beschermheer van de Afro-Brazilianen. Luister ook voor de hoogbejaarde Sir Walter en de Italiaanse wijk, het oude centrum en de Boeddhistische tempel.
Metropolis heeft ook eigen correspondenten in Brazilië, namelijk Joseph en Wesley.