Van de zesjescultuur tot het toegeven aan verlokkingen: veel problemen van onze tijd kunnen worden verholpen worden met een beetje meer discipline, zo betoogt filosoof Marli Huijer in haar boek Discipline. Overleven in overvloed.
De problemen van het gebrek aan discipline zijn vaak in het nieuws, al worden ze misschien niet zo expliciet genoemd. Zo hebben we bijvoorbeeld een ongezonde leefstijl en zitten we veel te lang achter de computer of televisie. Gebrek aan zelfbeheersing leidt tot ongematigd seksueel of agressief gedrag. Studenten halen hun studie niet en hebben last van keuzestress. Steeds meer scholieren belanden door overmatig alcoholgebruik in het ziekenhuis en de KNVB zag zich genoodzaakt een campagne voor meer respect in het voetbal op te zetten na de dodelijke afloop van een geweldsincident.
Toch wordt discipline vaak nog als een vies woord gezien, vanwege negatieve gebeurtenissen uit het verleden die ermee in verband staan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft het gehoorzamen aan opdrachten van Duitse soldaten voor gruwelijke daden gezorgd. En denk ook aan de gevolgen van het celibaat in de katholieke kerk, dat leidde tot veel (machts)misbruik. Sinds de emancipatiegolf in de jaren ’60 is vrijheid dan ook een waarde geworden waar we graag onze identiteit aan ontlenen.
Helaas blijkt dat vrijheid niet altijd het beste uit de mens haalt, zo betoogt Marli Huiijer in haar boek. Het valt namelijk niet mee om stuurloos in een vrije samenleving doelen te behalen. Juist door gecorrigeerd te worden train je zelfbeheersing. Ook relaties onderhouden wordt makkelijker, wanneer je je aan afspraken houdt.
Discipline is niet voorbehouden aan een politieke stroming: ‘Linkse denkers willen met discipline het neoliberalisme beteugelen. Rechts vindt het een probaat middel tegen de anti-autoritaire opvoeding.’ Marli Huijer zwengelt dan ook een debat aan dat iedereen in de samenleving aangaat.
Let op: Deze inhoud kan niet getoond worden omdat deze mogelijk strijdig is met de gekozen cookiesettings.
U kunt dit hier aanpassen door de categorie 'social' aan te vinken. Waarom is dit nodig?
U kunt dit hier aanpassen door de categorie 'social' aan te vinken. Waarom is dit nodig?