De nominaties voor de Bob den Uyl Prijs 2018 voor het beste journalistieke reisboek zijn bekend. Uit de in 2017 verschenen reisboeken koos de jury van de VPRO Bob den Uyl Prijs zes kandidaten die kans maken op de vijftiende VPRO Bob den Uyl Prijs, die op zondag 17 juni wordt uitgereikt. De winnaar is op zondag 24 juni te gast bij Jeroen van Kan in VPRO Boeken.

Kader Abdolah

Het gordijn (Prometheus)

Kader Abdolah kan niet terug naar zijn geboorteland Iran, dat hij in 1985 ontvluchtte. Om toch zijn oude, dementerende moeder nog eenmaal te zien, spreken ze af elkaar in Dubai te ontmoeten. De weerslag van die emotionele reis leverde een prachtig boek op. De pijn van mensen die niet naar huis kunnen, wordt zonder overdreven sentiment invoelbaar gemaakt, evenals de permanente achterdocht en angst voor verraad die het leven onder een dictatuur bepalen. Een zeer persoonlijk verhaal dat zonder overbodige franje wordt verteld.

Karin Anema

Boegwater
Leven op de binnenvaart 
(Scriptum)

In Boegwater slaagt Karin Anema erin de kleine, gesloten wereld van de binnenvaart met zachte maar besliste hand open te breken. Vele malen voer ze mee over de Rijn en de Donau, en wist zo het vertrouwen van de schippers te winnen. Uitvoerig laat ze hen vertellen over hun leven vroeger en nu, en over hun onzekere toekomst. Terwijl ze zelf onzichtbaar blijft, weet Anema deze mensen een stem en een gezicht te geven. Dat geldt in het bijzonder voor schipper Jopie en de Kaapverdische Antonio die samen de Hollandia bemannen.

Stefan Brijs

Andalusisch logboek (AtlasContact)

In 2014 verruilde Stefan Brijs Vlaanderen voor Andalusië. Hij ging wonen in een klein bergdorp, van waaruit hij de streek verkende en zich verwonderde over de cultuur en de volksaard van zijn nieuwe landgenoten. In fijnzinnig proza portretteert hij zowel de Spaanse politiek als zijn oude postbode en een zwijgzame geitenhoeder. Hij bezoekt processies en kerkjes, maar bovenal is dit boek een liefdesverklaring aan de ruige, overweldigende natuur van het Spaanse zuiden. Vol aanstekelijke verwondering schrijft Brijs over de bijeneters, zwaluwen en slangenarenden die hij vanuit zijn raam observeert.

Auke Hulst

Motel Songs (Ambo|Anthos)

Toen de vriendin van Auke Hulst hem verliet, boekte hij gelijk een vliegticket naar Amerika; het land waar hij van hield en zij zo’n hekel aan had. Het werd een klassieke roadtrip, van Philadelphia naar San Francisco, langs plaatsen waar helden als Prince, Scott Fitzgerald en Hemingway geboren of gestorven waren. In elegant proza waarin je geen cliché zult tegenkomen, overdenkt Hulst hun al dan niet zelfverkozen dood. Steeds keert hij terug bij de voortijdige dood van zijn vader, die nooit ver weg is in dit boek.

Sarah de Mul

Retour San Sebastian
Opgroeien met een vaderland in de verte
 (De Bezige Bij)

De Vlaamse cultuurwetenschapper Sarah de Mul woont met haar Baskische partner Nikolas in Antwerpen. In dit boek onderzoekt ze de Baskische identiteit en cultuur aan de hand van een reis die ze met hun dochtertje Lide maken. Door de ogen van haar moeder zien we hoe een Belgisch-Baskisch meisje kennismaakt met het geboorteland van haar vader, dat zo lang door conflicten is geteisterd. Zonder moeite schakelt De Mul van grote politieke kwesties naar kleine, persoonlijke belevenissen waardoor de lezer uiteindelijk iets begint te begrijpen van de essentie van de Baskische identiteit.

Leendert van der Valk

Voudou
Van New Orleans naar Cotonou op het ritme van de goden 
(AtlasContact)

Van Louis Armstrong tot Beyoncé; veel muzikanten werden geïnspireerd door de ritmes waarmee voodoo-aanhangers hun goden aanroepen. In Voudou reist Leendert van der Valk van New Orleans naar Haïti, Suriname, Togo en Benin, op zoek naar de relatie tussen voudou en moderne muziek. Zonder er echt in te geloven laat hij zich meevoeren in deze verborgen wereld die nog springlevend is. Zo toont hij de lezer dat voudou veel meer is dan naalden en poppetjes, en gebruikt hij zijn grote liefde voor en kennis van muziek om een veel groter verhaal te vertellen.

De VPRO Bob den Uyl Prijs, voor het beste journalistieke reisboek, wordt sinds 2003 uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder anderen P.F. Thomése, Carolijn Visser, Lieve Joris en Frank Westerman.

De jury van de VPRO Bob den Uyl Prijs bestaat dit jaar uit:

Hugo Blom  (voorzitter)
Mathijs Deen
Roman Helinski
Alexander Reeuwijk
Nell Westerlaken

Lees hier meer over de juryleden.