Detlev van Heest, Het verdronken land (Van Oorschot)
In Het verdronken land doet Detlev van Heest verslag van drie bezoeken aan Japan, het land waar hij twaalf jaar gewoond heeft. De laatste twee zijn kort na de tsunami van maart 2011. Van Heest bezoekt oude bekenden en de rampgebieden. Door zijn ogen – die van een zwartkijker met humor – ontdekt de lezer het Japan van na de natuurramp.
Detlev van Heest, Otto Holzhaus, Pieter Steinz, Anoek Steketee & Eefje Blankevoort, P.F. Thomése en Leendert van der Valk maken kans op de VPRO Bob den Uyl Prijs, de jaarlijkse prijs voor het beste reisboek. Het festival wordt afgesloten met de uitreiking van de VPRO Bob den Uyl Prijs.
Otto Holzhaus, Vroeg of laat komt het goed (Hollandia)
Otto Holzhaus is geen onbekende voor lezers van de NRC-achterpagina. Talloze ik-jes publiceerde hij daar, later gevolgd door korte verhalen over de reizen die hij maakte met zijn vrouw Gerarda. Deze vaak hilarische reisverhalen, waarin het echtpaar Holzhaus niet zelden de reisgids om de tuin leidt, zijn gebundeld in Vroeg of laat komt het goed.
Pieter Steinz, Macbeth heeft echt geleefd (Nieuw Amsterdam)
De grote literaire helden Robin Hood, Faust en Tijl Uilenspiegel hebben echt bestaan. Ze vormen zelfs – samen met dertien anderen – een steviger fundament voor Europa dan een gemeenschappelijke munt of politieke instituties, betoogt Pieter Steinz in Macbeth heeft echt geleefd. Hij voert de lezer mee naar de plekken waar ze leefden en hun veldslagen voerden.
Anoek Steketee en Eefje Blankevoort, Dream City (Kehrer)
Eén pretperk zegt meer dan duizend VN-rapporten, blijkt uit Dream City. Tussen 2006 en 2011 bezochten fotograaf Anoek Steketee en schrijver Eefje Blankevoort pretparken in onder meer Libanon, Rwanda, China en Indonesië. Hun foto’s en teksten laten het contrast zien tussen de droomwereld binnen en de harde werkelijkheid buiten de toegangshekken.
P.F. Thomése, Grillroom Jeruzalem (Contact)
Eind 2010 reisde P.F. Thomése op uitnodiging van een hulporganisatie met een schrijversdelegatie door Israël en de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever. Thomése dacht er het zijne van, blijkt uit Grillroom Jeruzalem, zijn satirische verslag van deze reis naar het ‘dichtst beschreven stukje aarde’.
Leendert van der Valk, Duivelsmuziek (L.J. Veen)
Vele muziekfanaten maken jaarlijks een bedevaartstocht van Memphis naar New Orleans, de bakermat van de rock-’n-roll, blues en jazz. Leendert van der Valk legde de tocht af per fiets, samen met fotograaf Winnifred Wijnker. Duivelsmuziek is een muziekgeschiedenis en een persoonlijke zoektocht van twee blanken naar de ‘oude gerimpelde neger met een gitaar op de veranda’ ineen.