Let op: Deze inhoud kan niet getoond worden omdat deze mogelijk strijdig is met de gekozen cookiesettings.
U kunt dit hier aanpassen door de categorie 'social'
aan te vinken.
Waarom is dit nodig?
Derde- en vierde generatie -anticonceptiepillen moesten de standaard tweede generatiepil in de jaren ’80 vervangen. Lichtere pillen met minder hormonen, zoals Diane 35, Marvelon en Yasmin, leken gezonder, maar kenden één groot nadeel: een extra verhoogd risico op trombose, stolselvorming in het bloed. Met ernstige gevolgen, soms zelfs dodelijke. Waarom blijven die pillen op de markt terwijl deskundigen al jaren zeggen dat ze ernstige bijwerkingen hebben? Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) moet waken over de veiligheid van onze geneesmiddelen. Maar gebeurt dat eigenlijk wel? Argos over het toenemend aantal meldingen van dodelijke slachtoffers van de anticonceptiepillen.
Dit fragment is onderdeel van
Argos
In deze aflevering:
1 . Tientallen doden gemeld over Marvelon en Yasmin na ophef over Diane35
Derde- en vierde generatie -anticonceptiepillen moesten de standaard tweede generatiepil in de jaren ’80 vervangen. Lichtere pillen met minder hormonen, zoals Diane 35, Marvelon en Yasmin, leken gezonder, maar kenden één groot nadeel: een extra verhoogd risico op trombose, stolselvorming in het bloed. Met ernstige gevolgen, soms zelfs dodelijke.
Waarom blijven die pillen op de markt terwijl deskundigen al jaren zeggen dat ze ernstige bijwerkingen hebben? Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) moet waken over de veiligheid van onze geneesmiddelen. Maar gebeurt dat eigenlijk wel?
Argos over het toenemend aantal meldingen van dodelijke slachtoffers van de anticonceptiepillen.
2 . Nog steeds misstanden in het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg
Naar aanleiding van een nieuw sterfgeval in de Scheveningse instelling voor zieke gedetineerden JCvSZ (voorheen JMC) een vervolg op de uitzending van 7 december 2013 van ‘Argos’ over onverantwoorde zorg in het JCvSZ. Hoewel staatssecretaris Fred Teeven op Kamervragen heeft geantwoord dat de problemen in het JCvSZ zijn opgelost blijken er toch nog steeds veel klachten over de behandeling van gedetineerden die hier verblijven.
INTERVIEWS met:
- Arthur Vonken, advocaat van de overleden gedetineerde Peter;
- Anton van Kalmthout, hoogleraar Strafrecht;
- Jan Klein, emeritus hoogleraar Patiëntveiligheid;
- de vader van gedetineerde Gerard Smits, die al zeven maanden zijn straf uitzit in het JCvSZ. Smits lijdt aan morbide obesitas, slaapapneu, astma en diabetes;
- advocaat Guy Weski, advocaat van gedetineerde Mario, die lijdt aan MS, maar niet de vereiste medische zorg krijgt in het JSvSZ.
GELUIDSFRAGMENTEN:
- redacteur citeert uit: een intern onderzoek over de medische zorg in het JMC;
- redacteur citeert uit: uitspraken in klachtenprocedures inzake de detentie van Gerard Smits in het JCvSZ bij de Ombudsman en de klachtencommissie van justitie. In beide gevallen worden zijn klachten gegrond verklaard;
- staatssecretaris Fred Teeven beantwoordt Kamervragen n.a.v. de ‘Argos’-uitzending van 7 december 2013.
Presentatie: Max van Weezel.