Rechtszaak over niet-kostendekkende tarieven legt systeemfout bloot

Wie betaalt de rekening van de logopedist?

Van de wieg tot het graf, op elk moment in je leven kun je te maken krijgen met spraak- en slikproblemen. Van kinderen die stotteren of niet willen drinken tot ouderen die zich telkens gevaarlijk verslikken. Iedereen kan ineens een logopedist nodig hebben, maar dan moet je die natuurlijk wel kunnen vinden.

Een productie van: Barbara Schreuders

Logopedie is laagdrempelige eerstelijnszorg die wordt vergoed via de basisverzekering. Hier is veel vraag naar. Helaas worden de wachtlijsten steeds langer, omdat het aantal logopedisten slinkt. Veel minder jongeren kiezen voor het vak en steeds meer praktijken sluiten, want de kosten zijn hoger dan de gemiddelde tarieven die zorgverzekeraars willen betalen. 

De zorgverzekeraars proberen de premiestijgingen voor verzekerden in toom te houden door te beknibbelen op tarieven voor eerstelijnszorg. Individuele logopedisten zijn machteloos en kunnen de alsmaar stijgende praktijkkosten soms ternauwernood betalen, laat staan dat ze zelf voldoende overhouden om van te leven.
 
Het kan toch niet de bedoeling zijn dat de logopedisten en andere paramedici hun vak als hobby moeten gaan bedrijven?

Zaterdag 28 januari, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Wim Groot

Hoogleraar Gezondheidseconomie 

Michel Dutrée

Voorzitter Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie

Annette Beijderwellen

Zelfstandig logopediste met eigen praktijk

Ineke Hendriks

Zelfstandig logopediste met eigen praktijk

Eveline

Patiënt die wordt geholpen door een logopedist 

 

achtergrond

Maxime stopte als logopedist: 'Ik zag in dat het perspectief niet snel zou veranderen'

Steeds minder logopedisten in Nederland: wat moet er veranderen?

Als je last hebt van spraak-, stem- of slikproblemen en een logopedist nodig hebt, moet je steeds langer wachten. Dit komt doordat veel minder mensen kiezen voor het vak en steeds meer praktijken sluiten. De kosten voor zelfstandig logopedisten zijn namelijk hoger dan de gemiddelde tarieven die zorgverzekeraars willen betalen. Het werk is hierdoor niet kostendekkend en een toekomstperspectief ontbreekt. Maxime (27) stopte na drie jaar als logopedist, ondanks haar liefde voor het vak.

Gebrekkige zorg voor de zorgmedewerker

De werkdruk voor ziekenhuismedewerkers is hoog. Ondertussen zijn er grote zorgen over het stijgende ziekteverzuim en personeelsverloop in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Extra belangrijk dus, dat er goed voor deze medewerkers wordt gezorgd. Maar dat is niet in elk ziekenhuis vanzelfsprekend.

Tekort aan zorgpersoneel steeds groter door gebrek aan stageplekken

Zorgopleidingen kampen met grote tekorten aan stages. Een vicieuze cirkel, door krapte op de arbeidsmarkt en ziekteverzuim is er lang niet altijd tijd voor de noodzakelijke begeleiding van studenten. Bij de HBO-opleiding Bachelor Medische Hulpverlening (BMH) wordt daarom maar een kleine 10% van de studenten toegelaten tot de studie.